Blog

Welcome to my blog

säästöhaaste
Talous

Säännöllinen säästäminen jo rutiinia? 7kk säästöhaastetta takana

12kk säästöhaastetta on eletty nyt 7 kuukauden ajan, tavoitteenahan on säästää 500€ vuoden aikana. Jos olet säästänyt säästöhaasteen mukaan on erilliselle säästötilille kertynyt nyt 280€. Oletko huomannut onko säännöllinen säästäminen selkeästi joistakin kuluista pois? Tai oletko huomannut käyttäneesi aiemmin rahaa turhan reilusti esimerkiksi wolttaamiseen ja nyt karsinut noutoruokaan menevää rahaa? Vai onko käynyt niin, että säästöön menevä raha olisi selkeästi pois ruokakauppaostoksista? Toivottavasti ei!

12kk säästöhaasteesta on nyt eletty yli puolet eli voiton puolella ollaan.

Onko säästäminen tähän asti sujunut manuaalisella rahansiirrolla verkkopankissa? Jos et vielä ole asiaa pohtinut, niin voisit nyt ainakin miettiä tekeväsi tilisiirron automaattiseksi kuukausittain. Määritä verkkopankissa automaattinen tilisiirto palkkapäivälle, jolloin sinun ei tarvitse edes muistaa koko asiaa, sillä säännöllinen säästäminen tapahtuu itsestään.

Budjetoinnin alkeet

Budjetointi on yksi hyvä keino seurata rahan kulkemista. Mielikuva budjetoinnista on usein melko negatiivinen, ikään kuin budjetointi tarkoittaisi jatkuvaa niukkuutta ja pennin venyttämistä. Todellisuudessa budjetoinnin pitää olla juuri oman näköinen – jos haluaa syödä paljon ulkona, käydä leffoissa tai konserteissa, kannattaa budjetti suunnitella silloin niin, että niihin riittää rahaa ja säästää enemmän toisaalla (pitämällä vaatekuluja kurissa, karsimalla esim. lehti- tai suorapalvelutilauksia, tms). Budjetointi ei siis tarkoita niukkuutta ja kurjaa elämää, vaan rahan ohjaamista niihin itselle tärkeisiin kuluihin.

Lyhyesti budjetointi on omien menojen ja tulojen seuraamista ja suunnittelua. Laskutili on yksi hyvä keino hallita säännöllisten laskujen kanssa pärjäämistä. Oman talouden kulujen seuraamisesta ja säästämisestä voit lukea myös täältä.

Jollei omien tulojen ja menojen seuranta ole vielä tuttua, niin haastan seuraavaksi pitämään kirjaa omista menoista ja tuloista kuukauden verran! Et tarvitse seurantaan hienoa excel-taulukkoa, vaan vanha kunnon ruutupaperi riittää; yhteen sarakkeeseen tulot ja toiseen menot (asuminen, ruoka, internet+puhelin, vaatteet, harrastukset, kk-tilaukset, jne). Jollei muu budjetointi tai kulujen seuraaminen kiinnosta, niin kannustan silti seuraamaan ainakin lapsiperheen ruokakuluja sekä niitä alle 5 euron mielijohdeostoksia.

Voit toki käyttää valmista excelin budjettitaulukkoani, joka on edelleen käypää tavaraa, vaikka onkin julkaistu jo joitakin vuosia sitten.

You Might Also Like


1 Comment

  1. Säästäjä

    Itse olen aina laskenut oman budjetin niin että tuloista vähennän kaikki pakolliset menot (vuokra/sähkö/vesi/jätemaksut/internet ja puhelinliittymä) tästä jäävän summan jaan kolmeen eri kassaan: ruokakassa, hupikassa ja säästökassa. Näin saan aina mukavasti budjetoitua ainakin oman kuukauden kun tiedän tarkasti paljonko saan käyttää ja mihin 🙂


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.