Blog

Welcome to my blog

Talous

Miksi budjettitaulukko kannattaa ottaa käyttöön?

Budjettitaulukko on tarkempi kuin sinä

Pidän Excel-taulukoista. En ole sen käytössä mitenkään pätevä, mutta pidän asioiden ja numeroiden järjestämisestä taulukkoon. Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, että rahan kulumista kannattaa seurata, ja koska aihe on mielestäni tärkeä, jatkan tässä blogipostauksessa samasta aiheesta. 

Tiedätkö paljonko teillä kuluu vuosittain lainanlyhennyksiin tai sähkölaskuun? Entä paljonko teillä tekee lehtitilaukset yhteenlaskettuna? Paljonko harrastukset maksavat? Entä miten paljon kuluu vakuutuksiin?

Voit ladata tältä sivulta budjettitaulukon, jonka avulla voit seurata taloutenne ’suuria kuluja’. Tämä budjettitaulukko on vanha kunnon excel-taulukko, jonka avulla selvität vuoden aikana sen euromäärän, joka menee taloutenne pyörittämiseen.

Otin ensimmäisen budjettitaulukkoni käyttöön vuonna 2016. Olin siinä luulossa, ettei taloudessamme juurikaan kulu rahaa lehtitilauksiin, mutta vuoden loppupuolella karu totuus näkyi budjettitaulukosta. Olin myös yllättynyt kuinka paljon Netflixiin ja Spotuifyn tilauksiin menee vuodessa – Netflix olikin seuraavana keväänä tauolla ja Spotifyn tilauksen lopetin. En olisi todennäköisesti laittanut näitä asioita merkille ilman budjettitaulukkoa. Kiitos budjettitaulukko 2016-2016.

Saatat tykästyä Exceliin

Excel-taulukon täyttäminen kuulostaa vastenmieliseltä etkä todellakaan halua käyttää iltojasi lukuja ynnäten – arvasinko oikein? Kokeile silti! Tämä budjettitaulukko on ilman ’ruoka’, ’polttoaine’ ja muita usein toistuvia kuluja, joten se kannattaa ottaa käyttöön yksinkertaisen rakenteensa vuoksi. Riittää, että vaikka kerran kuukaudessa otat maksettujen laskujen pinon viereesi/avaat verkkopankkisi  sekä excelin, ja kirjaat budjettitaulukkoon maksetut laskut ja lainat.

Entäs sitten?

Budjettitaulukossa menoina ovat asuminen, velat, vakuutukset, media (lehdet, suoratoistopalvelut, internet), harrastukset sekä muut menot. Taulukko laskee valmiiksi paljonko kotitaloudessasi kuluu sähköön 12 kuukaudessa, tai vakuutuksiin, harrastuksiin tai lainanlyhennyksiin. Sen lisäksi näet taulukosta kunkin menon keskiarvon eli paljonko kyseessä oleva asia maksaa kuukaudessa. Vuoden edetessä näet paljonko tälläiset kiinteät kulut tekevät euromääräisesti kuukaudessa, joten kun vuosi 2019 vaihtuu tiedät minkälainen summa kannattaa varata kuukausittain laskutilille.


3 askelta budjettitaulukon käyttämiseen

  1. Lataa Menot-2018-budjettitaulukko alta tietokoneesi työpöydälle tai tee sille oma kansio. Avaa taulukko ja tallenna se uudella nimellä (esim. Virtasten-budjetti.xlsx) samaiseen kansioon – näin sinulla on alkuperäinen tiedosto tallessa sekä tiedosto, jota alat täyttää.
  2. Mieti mikä on itsellesi sopiva ajankohta budjettitaulukon täyttämiseen; kahden viikon välein vai kerran kuukaudessa. Laita itsellesi muistutus kännykkäsi kalenteriin ja varaa 15 minuuttia budjettitaulukon täyttämiseen.
  3. Puutu turhiin kuluihin heti. Lopeta tilaukset, joita ei käytetä aktiivisesti. Kilpailuta asuntolainasi, vakuutuksesi ja sähköliittymäsi. Ole ylpeä itsestäsi, sillä seuraat talouttasi tarkemmin kuin moni muu.

Lataa taulukko täältä:

Menot-2018-budjettitaulukko

You Might Also Like


2 Comments

  1. […] uutena vuotena lupauksia itsellesi? Ovatko ne pitäneet? Ehdotan aloittamaan budjettitaulukon pitämisen, vielä ehdit kirjaamaan tammikuun menotkin ylös. Pidä kirjaa menoistasi ja aloita […]

  2. […] verran ruokakulut ovat lapsiperheessä. Olen pitänyt eri keinoin kirjaa oman perheeni menoista, exelöinyt ja käyttänyt sovelluksia. Tosiasiahan on, että asumisen lisäksi ruoka […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.