Blog

Welcome to my blog

Talous

Laskutili avuksi ja talous hallintaan

Mitkä ovat ne kuukaudet, jolloin laskuja tulee eniten?

Väittäisin tammi- ja kesäkuuta kuukausiksi, jolloin laskupino on suurimmillaan. Tammikuussa erääntyy usein kotivakuutukset ja erilaiset jäsenmaksut, myös harrastusten lukukausimaksut tulevat usein tammikuun aikana. Mikäli jouluna tuli käytettyä luottokorttia on sekin hoidettavana.

Myös kesäkuussa postilaatikkoon tuntuu tippuvan laskuja normaalia runsaammin. Puhumattakaan ylimääräisistä kustannuksista, joita kertyy mikäli olet puutarhaintoilija.

Joka tapauksessa, välillä laskut tuntuvat rokottavan käyttötiliä normaalia enemmän.

Laskutilin avulla menot hallintaan

Laskutilin periaatteena on tasoittaa menot. Käytännössä se on yksinkertainen: lasketaan paljonko säännölliset menot tekevät vuodessa ja jaetaan summa per kuukausi. Aluksi joudut käyttämään tunnin (tai kaksi – riippuen kuinka nopeasti löydät laskutiedot) aikaa säännöllisten menojen listaamiseen ja mahdollisesti laskutilin luomiseen verkkopankkiin.

Mitä säännöllisiä menoja laskupinostasi löytyy?

Kotivakuutus, auton/autojen liikennevakuutus, ajoneuvovero, sähkölasku, vesilasku, kiinteistövero, nettiyhteys, sanomalehti, yhtiövastike, asuntolaina, päivähoito, lasten harrastukset jne.

Alla esimerkki kerrostalossa asuvan kolmihenkisen perheen (vanhemmat ja leikki-ikäinen lapsi) menoista:

 • kotivakuutus 175€ vuodessa eli  14,58€/kk.
 • auton liikennevakuutus 480€ vuodessa eli 40€/kk.
 • ajoneuvovero 520€ vuodessa eli 43,33€/kk.
 • asuntolaina 500€/kk.
 • yhtiövastike 300€/kk.
 • sähkölasku 45€/kk.
 • vesilasku 57€/kk.
 • nettiyhteys 20€/kk.
 • päivähoito 250€/kk.
 • lapsen harrastus 120€/lukukausi eli 240€ vuodessa eli 20€/kk.
 • sanomalehti 25€/kk

Esimerkkiperheen menot tekevät kuukaudessa yhteensä 1324,91€. Tämä summa tulisi laittaa verkkopankissa laskutilille kuukausittain, jotta meno pysyisi tasaisena eivätkä suuret laskut heilauttaisi taloutta.


Laskutili pähkinänkuoressa

 1. Laske kaikista säännöllisistä menoista paljonko ne tekevät per kuukausi.
 2. Sen jälkeen laske nuo kuukausimenot yhteensä.
 3. Avaa verkkopankkiin erillinen laskutili.
 4. Laita tuo summa laskutilille kuukausittain ja huolehdi, että laskut maksetaan laskutililtä ajallaan.

On makuasia liittääkö laskutiliin myös mahdollisen asuntolainan vai pitääkö sen laskuista erillään. Selkeyden vuoksi se saattaa kannattaa, jolloin kaikki suuret säännölliset menot hoituvat yhdeltä ja samalta tililtä. Varsinkin mikäli verkkopankissa on olemassa erillinen tili, jolta asuntolaina hoituu, kannattaa ottaa se myös laskutiliksi.

Se, kuinka menot jyvitetään taloudessa, on kunkin pariskunnan oma asia.

Laskutilille tulee kummallakin vanhemmalla olla käyttöoikeus ja kumpikin huolehtii siirtävänsä laskutilille kuukausittaisen summansa. Laskutililtä lähtevinä menoina kannattaa laittaa suoraveloituksena ainakin pienimmät menoerät. Ja jommankumman on tietenkin hoidettava laskut maksettavaksi laskutililtä.

Apua, mikä summa!

Yllätyitkö kuinka suuri summa kuukausittain menee säännöllisiin menoihin? Onko joukossa mitään, mistä voisi luopua? Kenties maksullinen tv-kanavapaketti? Tuulilasivakuutus, jollei tunnu olevan tarvetta? Mieti ovatko menosi oikeassa suhteessa tuloihisi nähden? Entä jos on liian suuret pakolliset menot?

Ja lopuksi siitä jouluna käytetystä luottokortista. Varaudu jo etukäteen tämän vuoden jouluun. Laskutilin lisäksi avaa verkkopankkissasi erillinen joulutili, jonne säästät kuukausittain rahaa. Mallia sivuun siirrettävään summaan voit ottaa vaikka luottokortin laskusta – paljonko tuli viime jouluna kortilla höylättyä? Mikäli siirrät joulurahastoon 20€ kuukaudessa (plus jo kulunut tammikuu), on sinne joulukuun alkuun mennessä kertynyt jo 220€.

You Might Also Like


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.