Blog

Welcome to my blog

Yleinen

Airfryer – kokemuksia kuumailmakeittimestä ja suosikkireseptit

Airfryerit nousivat joitakin vuosia sitten joululahjalistoille. Muistan vielä elävästi kuinka tuhahtelin moisille laitteille, sillä olihan uuni ja mikroaaltouuni sentään jo keksitty. En enää muista tarkalleen missä vaiheessa aloin kiinnostumaan airfryeristä enemmän, mutta olen ollut airfryerin käyttäjä nyt jo 1,5 vuotta enkä luopuisi laitteeesta mistään hinnasta. Sillä valmistaa nopeasti eväät töihin, tofusta saa rapeaa, raakapakasteet paistaa hetkessä jne. Ja meillä nousi perunoiden kulutus välittömästi airfryerin tultua; en pidä keitinperunoista, mutta airfryerin kautta pyöräytetyt itse tehdyt ranskalaiset tai lohkoperunat ovat herkullisia.

Kokemuksia Klarstein AeroVital airfryerista

Kun kuumailmakeittimet eli airfryerit alkoivat kiinnostaa enemmän jouduin aika nopeasti toteamaan melko monen laitteen vaikuttavan aika pieneltä nelihenkisen perheen käyttöön. Minulla on Klarsteinin jäätelökone, johon olen ollut tyytyväinen ja lopulta päädyin airfryerissakin Klarsteinin uunimalliseen Aerovital easy touchiin. Laitteita vertaillessa tämän tilavuudeksi sanottiin 14 litraa ja se vaikutti ostopäätökseeni merkittävästi sillä oletin laitteen olevan riittävän suuri. Myöhemmin tilasin airfryeriin vielä friteerauskorin, joka on ollut eniten käyttämäni lisävaruste, sekä muutamia muita lisävarusteita, jotka ovat jääneet satunnaiselle käytölle.

Klarstein AeroVital airfryer. Kuva: Klarstein

AeroVitalin kapasiteetti on riittänyt melko hyvin kahden aikuisen ja kahden lapsen taloudessa. En koskaan valmista koko ateriaa airfryerilla, jottei ruokia joutuisi odottelemaan, vaan tehdessäni esimerkiksi omatekoiset lohkoperunat airfryerilla valmistuu loput ateriasta joko liedellä tai uunissa. Airfryerin ulkokuori tosin lämpenee jonkin verran, joten olen saanut pidettyä broilerinfileitä lämpimänä folion alla laitteen päällä, samalla kun ranskalaiset valmistuvat airfryerissa.

Klarstein AeroVitalin hyviin puoliin kuuluu lasinen luukku, jonka läpi voi tarkkailla kypsyvää ruokaa. Näin laitetta ei tarvitse olla yhtenään aukomassa, jotta näkisi missä vaiheessa kypsyminen on. Pönttömallisesta airfryerista ei näe laitetta aukomatta miltä kypsennettävä ruoka näyttää.

Hassua laitteeessa on valikkojen suuri määrä; tarjolla on ’fries’, ’wings’, ’vegetable’, ’cake’ jne, joissa erona on vain kypsymisajassa tai -lämmössä. En ole koskaan luottanut sokkona valikkoihin, vaan lisännyt/vähentänyt aikaa tai muuttanut lämpötilaa. Isona plussana laitteessa on myös kuivaustoiminto, eli laitteella voi myös kuivata kasviksia, hedelmiä ja mitä nyt haluaakaan kuivata. Näppärää, mikäli esimerkiksi retkeilee paljon ja kuivattelee eväitään.

Oma airfryerini seisoskelee kaiken aikaa keittiön työtasolla, josta se kieltämättä vie paljon tilaa. Laite on kuitenkin säännöllisessä käytössä, joten sen on oltava helposti saatavilla. Jos nyt ostaisin uutta kuumailmakeitintä, päätyisin ehkä Klarsteinin Vigo Air-kuumailmakeittimeen, jollaista ei tainnut valikoimassa vielä ollakaan, kun omani tilasin.

Suosikkireseptini airfryerilla

Bataatista ja perunasta saa airfryerilla järjettömän hyviä kotiranskalaisia, mutta airfryer sopii monenlaiseen kokkaamiseen ja leipomiseen. Olen paistanut airfryerissa mustikkapiirakkaa, omatekoisia donitseja, sämpylöitä, lohta, tofua (tulee ihanan rapeaksi) sekä kasviksia.

Vegeviettelyksen banaaniuunipuuro on jotain niin hyvää, että puuron tultua airfryerista siitä suorastaan tapellaan. Löydettyäni reseptin olin ensin ”kaurahiutaleita ja kanelia -yök!”, mutta kaneli sopii yllättävän hyvin kaurahiutaleiden joukkoon. Banaaniuunipuuroon voi käyttää tummuneita banaaneja, sekaan voi tyhjentää pähkinäpussien pohjat ja kaiken kruunaa maapähkinävoi. Tämä, jos mikä, on puuro jota todella odottaa. Uunipuuroa varten hankin neliskanttisen teflonvuoan, joka mahtuu airfryeriin. Ohuen teflonvuoan lämpeneminen ei vie aikaa eikä energiaa ja vuoka on kooltaan sellainen, että siihen valmistaa nelihenkisen perheen iltapuuron mainiosti.

Kananuggetit suolakekseistä on yksi suosikkini. En muista missä alkuperäiseen reseptiin törmäsin, mutta siinä kanafileen paloja marinoitiin piimässä melko pitkään ennen varsinaista nugetiksi paistamista. Jätin piimävaiheen itse pois toisella kerralla enkä huomannut eroa, joten olen valmistanut kananuggetit näin:

  • 1 pkt broilerin filepaloja tai kokonaisia fileitä, jotka saksilla pienitään nuggetin kokoisiksi.
  • 1/2 pkt paprikanmakuisia suolakeksejä

Murskaa suolakeksit parhaaksi katsomallasi tavalla, pyörittele broilerinpalat keksimurussa ja paista airfryerissa kunnes ovat kullanruskeita. Helppoa kun mikä!

Churrot ovat suurinta herkkua, näitä kaipaan Espanjasta. Vielä en ole löytänyt täydellistä churroreseptiä, mutta Youtubesta löytyy useita reseptivideoita, kuten tämä. Iltasanomien sivuilta löydät myös churro reseptin.

Kesäkurpitsaranskalaiset kuuluvat kotimaisen satokauden riemuihin. Kesäkurpitsaranskalaiset ovat helppo valmistaa:

  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 kananmuna
  • pankojauhoja, maustesuolaa

Suikaloi kesäkurpitsa sopivan kokoisiksi ranskalaisiksi, pyörittele kananmunassa ja sen jälkeen pankojauhoissa, joissa on vähän maustesuolaa (ja mustapippuria). Lado ilmavasti airfryerin koriin ja paista kypsäksi (noin 220C, 15min).

Vihreät pavut pääsevät airfryerissa aivan uudelle levelille! Poissa ovat ne lötköt pavut, jotka eivät maistu kenellekään, kun pyöräytät pakastepapuihin vähän öljyä, paistat airfryerissa rapeaksi ja sirottelet valkosipulijauhetta kypsien papujen päälle. Nam!

Airfryerissa eväät töihin: bataatista leikattuja ranskalaisia sekä lohta.

Yhteenveto

Airfryer on loistava apukokki keittiössä, mutta se ei lisää automaattisesti mielikuvitusta ruoanlaittoon. Kuumailmakeittimen hyviin puoliin kuuluu se ettei rasvaa tarvitse käyttää juuri minkään vertaa saadakseen ruokaan rapeutta, mutta facebookin airfryer-ryhmässä lenkkimakkaran ja pekonin kypsentäminen airfryerissa tuntuu olevan kuitenkin enemmän sääntö kuin poikkeus. Airfryer ei poista kovaa rasvaa ruokavaliosta, joten verisuonesi ovat edelleen kovilla mikäli käytät runsaasti eläinrasvoja sisältäviä ruokia.

Sen sijaan airfryerilla voi lisätä kasviksia ja vihanneksia ruokavalioon varsin näppärästi. Sillä välin kun liedeellä kypsyy täysjyväpasta tai riisi sekä broilerikastike, voi airfryerissa kypsentää läjän vihanneksia (paprikaa, sipulia, porkkanaa yms) oliiviöljyssä ja mausteissa pyöräytettynä.

Airfryer on näppärä apuväline vuorotyöläiselle, jonka on nopeasti kypsennettävä eväät iltavuoroon lähtiessä tai kun haluaa valmistaa uunipuuron 20 minuutissa.

You Might Also Like


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.