Blog

Welcome to my blog

Talous

Ruokakulut lapsiperheessä – 5 keinoa säästää

Paljonko on kohtuulliset ruokakulut lapsiperheessä?

Minua kiinnostaa minkä verran ruokakulut ovat lapsiperheessä. Olen pitänyt eri keinoin kirjaa oman perheeni menoista, exelöinyt ja käyttänyt sovelluksia. Tosiasiahan on, että asumisen lisäksi ruoka haukkaa ison siivun tuloista. Ruokakuluihin kannattaa kiinnittää edes vähän huomiota, mikäli tavoitteena on järkevä taloudenpito. Marketit ovat täynnä herkkuja ja heräteostoksia, jotka asetellaan hyllyille niin ettei niiden ostaminen ole laisinkaan vaikeaa.

Ruokakuluihin vaikuttaa asuinpaikka, ruokatottumukset sekä se, kuinka nälkäisiä ja minkä ikäisiä lapsia perheessä on. Oma jälkikasvuni on yllättävän edullista ylläpitää, sillä varsinkin kuopus tuntuu kieltäytyvän pääsääntöisesti kaikesta, mitä ruokapöytään nostan.

Lasken ruokakuluihin lähes kaiken sen, mitä marketeista kotiin kannetaan. Wc-paperit, pyykinpesuaineet, lemmikkieläinten ruoat. No, vaatteet erittelisin kuiteista pois, sillä on mielenkiintoista seurata paljonko kuluttaa vaatteisiin rahaa.

Kaksplussan artikkelin mukaan nelihenkisen lapsiperheen kohtuulliset ruokakulut ovat  850 euroa kuukaudessa. Tässä Me Naiset-lehden artikkelissa viisi ruokataloutta seurasi kuukauden ajan ruokamenoja, niiden ollessa 350-1462 euroa.

kuva: Unsplash

Ruokakulut seurannassa

Aloitin elokuussa uuden tavan hallita ruokamenoja. Ylipäätänsä, mikäli seuraat rahan käyttöäsi edes jollakin tasolla, jo pelkästään se rajoittaa rahan käyttöäsi. Mikäli kulutat kuin viimeistä päivää pohtimatta sen kummemmin mihin rahasi menevät, rahasi varmasti kuluvat – kuin viimeistä päivää.

Olen kirjoittanut viikoittain pieneen vihkoon ylös summat, joita olen marketteihin ja ruokakauppoihin jättänyt. Viikon lopussa lasken yhteen kyseisen viikon ostokset ja neljän viikon välein ynnään paljonko ruokakulut ovat olleet.

Käteinen raha – se on ollut salainen aseeni ruokaostoksilla. Olen viikoittain nostanut pankkiautomaatista riihikuivaa lompakkooni ja hoitanut ruokaostokset käteisellä. Suosittelen vilpittömästi kokeilemaan!

Entä minkä verran ruokakulut tässä lapsiperheessä ovat? 


*nelihenkinen perhe, josta isä on kotona viikonloppuisin. 8- ja 7-vuotiaat lapset. Ei ruoka-allergioita. Leipänä syödään omatekoista hapanjuurileipää, joten leipää ei kaupasta juurikaan osteta. Sen sijaan laadukkaisiin jauhoihin kuluu rahaa enemmän, kuin perheessä jossa ei leivota. Broileriruoat puuttuvat lähes kokonaan perheen kotiruoasta, niitä tehdään vain erittäin harvoin.*


Ruokakauppoina käytän pääasiallisesti Lidliä, S-marketia sekä lähikauppana olevaa K-marketia. Kotikaupungissamme on myös meijerin myymälä, jossa käyn toisinaan poimimassa tarjousjogurtteja sekä juustoja. Pyykinpesuaineita ja siivoustarvikkeita käyn usein ostamassa halpamarketeista. Prismasta käyn ostamassa pääasiassa leipäjauhoja, mutta toki ostoskoriin tarttuu silloin muutakin.

Koska isä on kotona vain viikonloppuisin vietämme perheen yhteistä aikaa hyvin syöden. Teemme viikonloppuisin usein pizzaa, tacoja tai tortilloja ja moneen viikonloppuumme kuuluu yhtenä iltana ’napostelulautanen’, joka sisältää kurkkua, porkkanaa, omenaa, prinssinakkeja ja viinirypäleitä.

Poikkeukselllista keittiössämme on se, ettei siellä näe broileria juuri muualla kuin koiran kupissa. Broileri- ja jauheliharuoat ovat lapsiperheiden perusruokaa ja olen itsekin olen ollut broilerin suurkuluttaja. Elokuussa 2015 sain kuitenkin tarpeekseni broilerista (siis kesken ruokailun, ajattele!) eikä kanaruoat ole sen jälkeen maistuneet. Kieltämättä alkuun oli haasteellista keksiä mitä ruokaa teksisi, vai söisikö ikuisesti jauhelihaa, mutta onneksi kasvisruokamahdollisuudet ovat kasvaneet. Mielenkiintoisena pointtina mainittakoon kuitenkin se, että jätän kaupan hyllyyn ne kasvisversiot, jotka yrittävät ulkonäöltään ja koostumukseltaan muistuttaa broileria. 😀

4 kuukauden ruokakulut lapsiperheessä:

 1. 4 viikon jakso, yhteensä 600,00€ (maksoin ruokaostoksia paljon käteisellä)
 2. 4 viikon jakso, yhteensä 736,95€ (tällä ajanjaksolla maksoin paljon kortilla)
 3. 4 viikon jakso, yhteensä 679,18€ (maksoin sekä kortilla että käteisellä)
 4. 4 viikon jakso, yhteensä 610,10€ (tältä ajanjaksolta taitaa puuttua kauppakuitti tai pari, joten todellinen summa on ehkä lähempänä 650-690€)

Ja mitä kaikkea näillä summilla ostettiinkaan? Valmisruoat, puolivalmisteet sekä ruokatarpeet, joita marketeista saa. Pyykinpesuaineet ja siivoustarvikkeet, hygieniatarvikkeet,  wc- ja talouspaperirullapakkaukset, kissan ja koiran ruoat.

Ruokakulut – 5 keinoa säästää

 1. Käteinen raha. Kun hoidat ruokaostokset käteisellä jätät heräteostokset kauppaan. Jo ajatus siitä, etteivät käteisvarasi riittäisikään ostoksiisi hillitsee impulssiostoja. Seuraat myös hintoja tarkemmin.
 2. Käytä hyväksesi iltatunteja. S-ruokakaupoissa saa illan viimeisinä tunteina 60% alennuksen punalaputetuista elintarvikkeista. Mikäli kotoasi löytyy pakastin, voit säästää iltatuntien aikana ostetuilla elintarvikkeilla satasia vuodessa.
 3. Luo budjetti. Niin, kuulostaa tylsältä. Budjetoimalla pidät kuitenkin kulusi aisoissa. Seuraa ensin yksi kuukausi kuinka rahaa menee ja kerää kuitteja talteen. Vaivalloista, mutta sen arvoista. Tarkastele kuitteja kriittisesti ja löydä sieltä turhat ostokset. Luo sitten itsellesi tarpeeksi väljä budjetti ruokakuluihin ja pysyttele siinä. Laske, kuinka paljon voit viikossa käyttää ruokaan rahaan ja noudata laskelmiasi.
 4. Vähennä hävikkiä. Tämän asian kanssa taistelen itse jatkuvasti. Ruokaa menee biojäteastiaan, vaikka kuinka hävettää ja kuinka yrittää taistella sitä vastaan. Zero waste – jäähyväiset jätteille -kirjan mukaan heitämme uskomattoman määrän ruokaa pois: mikäli tulemme kolmen ruokakassin kanssa ruokakaupasta, voisimme suoraan kiikuttaa niistä yhden biojäteastiaan. Ajatella!
 5. Suunnittele edes osa viikon ruoista. Olen itse yrittänyt suunnitella koko viikon ruokalistaa, mutta todennut ettei se toimi kohdallani. Arkipäiviinkin tulee helposti muutoksia, eikä hellan ääreen välttämättä ehdi. Olen todennutkin kaikkein toimivimmaksi sen, että suunnittelen kaksi tai kolme ruokaa (no, useimmiten vain kaksi) viikolle. Syön, ja syötän, hyvällä omalla tunnolla myös eineksiä ja kaupan pinaattiletut ovatkin yksi takuuvarma einesruoka jälkikasvulle. Riittää, jos suunnittelet ruoan edes kahden päivän ruoat – suunnitelmallisuutta se on sekin.

Budjettiruokaa – linkkejä edullisiin ruokiin

Hellapoliisi on mielestäni idearikas, mutta käytännönläheinen ruoanlaiton ammattilainen, jonka sivuilta käyn usein katsomassa ideoita ruokapöytään. Tässä budjettiruoan listauksesta voi poimia ideoita edulliseen ruoanlaittoon. 

Karkkipäivä on ollut lempiblogini jo vuosia ja pidän Sannin kosmetiikka-, matkailu- ja ruokapostauksista paljon. Sanni helppoon budjettiruokaan kuuluu kolme kalaruokaa pakastealtaasta kalastettuna. 

Martoilla on kotiruokaa kolikoilla-opas joka tosin on mielestäni vähän hankala käyttää.

Hyvää & halpaa -ruokakirjan tekijät ovat koonneet yhteen edullisia ruokareseptejä. Annosten hinnat ovat muutamasta kymmenestä sentistä ylöspäin.

Mikäli sinulla on tiedossasi joitain hyviä sivustoja, joilta löytyy edullisia ruokavinkkejä, niin ottaisin mielelläni niitä vastaan. Jätä siis arvokasta tietoa kommentteihin, kiitos 🙂

You Might Also Like


7 Comments

 1. Virpi

  Voi nää ruokamenot! Seitsemän lasta, joista suurin osa teinejä, pelkästään maitoa menisi enemmän kuin jaksaa kotiin kantaa. Ja hävikki on asia jonka kanssa tuskailen. Ruokaa jää, muttei koskaan tarpeeksi, että se riittäisi kaikille toiseen kertaan ja taas tehdään uutta ruokaa. Kiitos näistä vinkeistä, en ole edes uskaltautunut seuraamaan paljonko rahaa menee ruokakauppaan ;D

  • Riikka

   Kiitos kommentista Virpi 🙂
   Teini-ikäiset syövät varmasti valtavan määrä ruokaa, voin vain kuvitella mikä määrä ruokaa teille kannetaan viikoittain.

   Meidän mukulat eivät oikein juo maitoa ruoan kanssa, maitoa menee todella vähän (olen siirtynyt kahvimaidossakin kauramaitoihin). Toinen lapsista ei syö maustettuja jogurtteja, mutta onneksi sentään maitorahkaa marjojen kera sekä juustoa, joten kalsiumin saannista ei tarvitse huolestua.

   Ruokahävikin kanssa tuskailen minäkin. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että kuopuksen ruokalautaselta kaavitaan melkein kaikki biojätteisiin. Ja kattilaan jäänyt määrä menee usein rasiassa jääkaappiin, mutta määrä on juuri niin pieni ettei se koskaan tunnu riittävän seuraavaan ateriaan, joka vuorostaan on usein niin erilainen, ettei edellisiä tähteitä voi lisätä siihen. Ainoa poikkeus on bolognese-kastike (lempiruokani on ollut lapsuudesta lähtien spaghetti+jauhelihakastike), jolla pystyy usein jatkamaan seuraavia ruokia. Ruokahävikki ärsyttää itseäni todella paljon, mutten tiedä minkälainen taikuri pitäisi olla, jotta sen saisi kunnolla kuriin.
   Muistan joskus kuulleeni radiossa, kuinka joku kertoi tekevänsä ruoaksi ensin tomaattikeittoa, johon seuraavana päivänä lisää jauhelihaa saadakseen jauhelihakastiketta, jonka jämän lisää seuraavana päivänä perunasuikaleisiin saadakseen perunalihalaatikkoa. Se oli mielestäni nerokasta ruokasuunnittelua.

   Yritän arkena pitää huolen siitä, että iltapalalla on parina kertana viikossa puuroa, joka on edullista. Teen usein myös uunissa pellillisen pannukakkua, joka on myös edullista ruokaa. Meille riittää pellillinen nippanappa, mutta teidän perheessä pellillisiä on lienee tehtävä useampia, jotta kaikille riittää.

 2. Virpi Katajarinne

  Opin aikanaan äidiltäni sellaisen tavan, että torstai on ”kokoelmaruoka”- päivä, eli silloin syödään viikolla jääneitä jämiä ja viikonlopuksi sitten tehdään uudet ruuat 🙂

  • Riikka

   No tuohan kuulostaa fiksulta tavalta 🙂

 3. […] eniten sivun katseluja keräsi artkkelini Ruokakulut lapsiperheessä – 5 keinoa säästää. Tästä huomasin syntyneen keskustelua myös omassa facebook-virrassani. Omat ruokakuluni nousivat […]

 4. […] Tänä(kin) vuonna ehdottomasti luetuin postaus on Ruokakulut lapsiperheessä – 5 keinoa säästää […]

 5. […] Jollei muu budjetointi tai kulujen seuraaminen kiinnosta, niin kannustan silti seuraamaan ainakin lapsiperheen ruokakuluja sekä niitä alle 5 euron […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.