Blog

Welcome to my blog

säästöhaaste
Talous

12 kk säästöhaasteella oman talouden herraksi

Kuulutko minun laillani siihen porukkaan, joka vuoden alussa päättää ryhdistäytyä jossakin? Jollei ruokailussa, niin vähintäänkin sosiaalisen median vähentämisessä tai talouden hallinnassa? Nyt lähtee 12kk:n säästöhaaste, jonka avulla voi tasapainottaa omaa taloutta ja opetella ennen kaikkea säännölliseksi säästäjäksi.

Koko syksyn mittainen sairaslomani vaikutti valehtelematta omaan talouteeni ja tulin jälleen huomanneeksi miten näppärää olisi, jos puskurirahasto olisi ja varsinkin, jos se pysyisi. Olen laitellut rahaa sivuun, mutten ole varsinaisesti tullut säästäneeksi mihinkään, joten lienee tarpeellista ottaa säästöhaaste kerrankin reilusti vastaan. Yleinen neuvohan on, että ihmisellä pitäisi olla 3-6 kuukauden puskurirahasto tallessa, joka auttaa mikäli arki romahtaa yht’äkkiä. Onko sinulla tuon kokoinen puskurirahasto? Minkä verran ylipäätään pitäisi olla rahaa säästössä?

Nyt alkaakin 12kk:n säästöhaaste, jonka avulla on mahdollisuus saada niskalenkkiä omista kuluista ja päästä edes vähän kukkulan kuninkaaksi ja oman talouden herraksi. Tämä säästöhaaste on varovainen versio säästämisestä, kun rahaa periaatteessa on säästettäväksi, mutta omat menot ovat itselle vähän epäselvät. Säästämisessä kukaan ulkopuolinen ei voi sanella mikä on sopiva säästösumma, vaan säästettävän rahan suuruuden määrittelee aina säästäjä itse. Se voi olla toisille 10 euroa kuukaudessa (joka tekee 120 euroa vuodessa) tai se voi olla 150 euroa kuukaudessa (joka tekee 1800 euroa vuodessa). Kaikki säästöön laitetut rahat, olkoon miten pienistä summista kyse tahansa, ovat enemmän kuin 0 euroa säästöön.

500 euron säästöhaaste

Kukin määrittelee itse, mikä on omiin tuloihin sopiva tavoite säästötavoite, mutta jotta säästäminen ylipäätään onnistuisi, se ei saa olla liian vaikeaa. Jos palkkapäivänä laittaa aivan liian suuren siivun sivuun, eikä pärjääkään jäljelle jäävällä palkallaan seuraavaan tilipäivään asti, on pakko puuttua tuohon säästöön laitettuun summaan. Tällöin homma kusee jo heti alkumetreillä, sillä kenenkään motivaatio ei kestä, mikäli ei pysty kuukauttakaan pitämään näppejään erossa säästötilistä.

Tili, jolle rahaa säästetään, olisi hyvä olla erillään käyttötileistä – mieluusti kokonaan eri pankissa. Poissa silmistä, poissa mielestä. Tuolle tilille laitetaan kuukausittain säästöhaasteen asettama summa, mieluiten heti palkkapäivänä ennen kuin ensimmäistäkään laskua on maksettu. Mikäli yrittää säästellä juuri ennen palkkapäivää voi olla varma ettei säästettävää juurikaan löydy.

Säästöhaasteessa siis laitetaan säästöön kuukausittain eri suuruinen summa ja vuoden lopussa tuloksena on tavoiteltu summa. Säästöön laitettavan summan on oltava omiin tuloihin ja menoihin sopiva, jotta tavoitteeseen pääseminen on realistista. Jos tienaa hyvin voi mainiosti tavoitella säästöhaasteessa useita tuhansia euroja. Jos säästäminen ei ole tuttua on ehkä varmempi aloittaa varovaisemmin, jotta saa onnistumisen tunteita. Jollei oman talouden menot ole itselle aivan selvät voi olla hankala arvioida paljonko säästettävää oikeasti löytyisi.

Sillä, laitatko rahaa säästöön kuukauden alussa, puolivälissä vai lopussa, ei ole väliä. Jos tilillesi ilmestyy kerran kuukaudessa rahaa, laita säästöön sinä samana päivänä kun rahat tililläsi näkyvät. Mikäli tilillesi humpsahtaa tuloja pienemmissä erissä parin viikon välein, laita kuukauden puolivälissä ilmestyvästä erästä säästöön (kuukauden alussa on yleensä maksettava vuokrat sun muut suuremmat laskut).

Tämä säästöhaaste onkin siis pieneen tavoitteeseen sorvattu:

 • tammikuu: 25€
 • helmikuu: 35€
 • maaliskuu: 40€
 • huhtikuu: 45€
 • toukokuu: 45€
 • kesäkuu: 50€
 • heinäkuu: 40€
 • elokuu: 45€
 • syyskuu: 45€
 • lokakuu: 45€
 • marraskuu: 45€
 • joulukuu: 40€
 • yhteensä: 500€

Tammikuussa, jolloin postiluukkuun kolahtaa kaikki mahdolliset vuosittaiset laskut, jäsenmaksut sun muut, on säästöhaasteen summa pienempi, ollen vain 25€. Kuukausittainen säästösumma nousee kevään edetessä ja kesäkuussa, jolloin lomakorvaukset maksetaan monelle, on mahdollista laittaa 50€ säästöön. Heinäkuussa usein odotellaan jo sitä seuraavaa palkkaa, joten säästösumma on edellistä kuukautta pienempi. Säästösumma on kuukausittain siis kymppejä ja joulukuussa säästössä pitäisi olla jo 500€!

12 kuukauden säästöhaaste alkaa nyt tammikuussa

Lähdetkö kanssani säästämään? Tavoitteena on vuoden mittaan seurailla 3 kuukauden välein miten säästäminen on sujunut vai onko kenties tullut mutkia matkaan. Kun säästöhaaste on lopuillaan ja tavoitteeseen on päästy, saa kukin tehdä säästöillään mitä haluaa. Jos säästämisestä on tullut rutiinia eikä suurempaa tarvetta rahoille ole, voi samaan kasaan säästämistä jatkaa samalla kaavalla – jopa suuremmilla summilla. Jos talous on tasapainossa ja tulevaisuuden näkymät vakaat, voi säästetyn summan laittaa seuraavan vuoden lomamatkaan. Tai mikäli puskurirahasto, johon turvautua äkillisen menon (esim. pyykinpesukoneen hajotessa) sattuessa, puuttuu on nyt hyvä keskustella itsensä kanssa jättäisikö nuo rahat pahan päivän varalle. Sille hetkelle, kun tulee suuri yllätyslasku, tai se pesukone hajoaa, jolloin puskurirahastoon turvautumisella voisi välttää mahdollisesti velan oton.

Tutustu myös pankkitilin ”kolikkopurkkiin” sekä vinkkeihini ruokakuluista. Säästäminen onnistuu vain, mikäli säästettävä summa on menoihisi nähden kohtuullinen. Lapsiperheissä asumis- ja ruokakulut nielevät melkoisesti, ja näistä jälkimmäiseen voi kyllä vaikuttaa edes kohtuullisella suunnittelulla.

Kuinka 12kk säästöhaaste toteutetaan?

Itselläni palkkapäivä on 15. päivä, joten siirrän erilliselle säästötilille rahan tuolloin. Luontevinta onkin laittaa säästöön juuri sinä päivänä, kun tilille tulee suurempi summa rahaa. ”Maksa ensin itsellesi” hoetaan talousopeissa ja kehotuksessa on mukana syvä viisaus, jota kannattaa totella. Lyhyesti sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että siirrät rahaa ensin sivuun itseäsi ja omaa tulevaisuuttasi varten ja vasta sen jälkeen maksat laskut, jäljelle jäävällä summalla päätät pärjätä seuraavaan tilipäivään asti.

 • avaa erillinen tili säästämistä varten, jollei sellaista vielä ole. Mikäli säästötili on eri pankissa, niin sen parempi. Rahat eivät ole aina houkuttelevasti näkyvillä, kun menet verkkopankissa käyttötilillesi.
 • ”maksa ensin itsellesi” eli tilipäivän koittaessa aivan ensimmäiseksi siirrä säästötilille kuukausittainen summa säästöön.
 • Vältä ”laitan sitten myöhemmin” valheita itsellesi, sillä todennäköisesti se myöhemmin ei tule.
 • jos mahdollista, automatisoi tilisiirrot verkkopankissa, jolloin säästämiselle ei tarvitse uhrata ajatustakaan.

Puuhastelin taustakuvan, jonka voit asentaa kännykän taustakuvaksi, mikäli haluat säästämisen pysyvän mielen päällä. Taustakuvassa on lueteltu 12kk säästöhaasteen kuukaudet säästösummineen, bonuksena englanninkielinen suosikkini säästämisestä: ”It’s not your salary that makes you rich, it’s your spending habits.”

You Might Also Like


1 Comment

 1. […] 12kk säästöhaastetta on eletty nyt 7 kuukauden ajan, tavoitteenahan on säästää 500€ vuoden aikana. Jos olet säästänyt säästöhaasteen mukaan on erilliselle säästötilille kertynyt nyt 280€. Oletko huomannut onko säännöllinen säästäminen selkeästi joistakin kuluista pois? Tai oletko huomannut käyttäneesi aiemmin rahaa turhan reilusti esimerkiksi wolttaamiseen ja nyt karsinut noutoruokaan menevää rahaa? Vai onko käynyt niin, että säästöön menevä raha olisi selkeästi pois ruokakauppaostoksista? Toivottavasti ei! […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.