Blog

Welcome to my blog

Talous

Aloita lukiokirjoihin säästäminen kun lapsi on esikouluikäinen

Syksyisin facebook-seinä täyttyy vanhemmista, jotka kyselevät käytettyjen lukiokirjojen perään. Lapsi on aloittamassa lukiota ja uusiin lukiokirjoihin uppoaa kuukausipalkka. Myös ammattikouluopinnot aiheuttavat haasteita, sillä oppikirjoista kertyy kustannuksia myös siellä. Tutkintomaksut sekä ammattiopinnoissa vaadittavat työasut verottavat ammattikoululaisen, tai tämän vanhempien, kukkaroa. Aloita lapselle säästämisen ajoissa niin olette varautuneet opiskeluihin, kun niiden aika tulee.

Väitän kaikkien vanhempien haluavan lapsella olevan aikuisuuden kynnyksellä mahdollisimman monta vaihtoehtoa ilman, että kustannussyistä on karsittava hyviä vaihtoehtoja pois. Lukion tai ammattiin opiskelun jälkeen moni saattaa jatkaa vielä jatko-opintoihin, joten lapselle säästäminen kannattaa.

Suomalainen koulutusjärjestelmä on halpa. Yhdysvalloissa lukuvuosimaksut yliopistoissa ovat kymmeniä tuhansia euroja. Yksikään suomalainen keskituloinen perhe ei pystyisi kouluttamaan lastaan, mikäli opiskelun hinta olisi täällä samaa kokoluokkaa. Ilmaisesta koulutuksesta huolimatta monen opiskeluhaaveet saattavat kariutua taloudellisista syistä.

Emme voi 100% varmuudella tietää omaa taloudellista tilannettamme, kun lapsemme on valitsemassa hakeeko ammattiopintoihin vai lukioon. Ovatko molemmat puolisot silloin työelämässä? Entä jos eivät ole, miten talous kestää? Oletko varautunut lapsen opinnoista koituviin kustannuksiin?

Kertarysäyksellä opintojen alku voi verottaa taloutta liiankin paljon. Mitäpä jos lapsi muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja vuokravakuuteen on löydyttävä 2 kk:n vuokrarahat?

Saatko tänä vuonna veronpalautusta? Mitäpä jos avaisit erillisen opiskelutilin, johon aloitat säästämään lapselle tämän opintoja varten? Laita pesämunaksi veronpalautuksista 100€ tilille ja säästä sen jälkeen kuukausittain valitsemasi summa. Hyöty on sitä suurempi mitä kauempana lastesi opinnot siintävät. Esikouluikäinen lapsi saattaa haaveilla tänään yhdestä ammatista ja huomenna toisesta, mutta lukiokirjoihin säästäminen kannattaa aloittaa jo nyt.

Korkoa korolle

Korkoa korolle-ilmiö on uskomaton ja siitä hyötyy eniten se, jolla on eniten aikaa säästää. Alla pieni esimerkki siitä miten opiskelutili karttuu mikäli alkupääomasi on 100€ ja sijoitat 20€/kk. Tulet tällöin säästäneeksi

  • 3% korolla 15 vuoden aikana yhteensä 4619€
  • 3% korolla 10 vuoden aikana yhteensä 2885€
  • 3% korolla 5 vuoden aikana yhteensä 1390€

 

  • 5% korolla 15 vuoden aikana yhteensä 5386€
  • 5% korolla 10 vuoden aikana yhteensä 3181€
  • 5% korolla 5 vuoden aikana yhteensä 1453€

Pankkitilille säästäminen ei tänä päivänä kannata, mutta onneksi säästämisen tapoja on useita – voit tehdä vaikka kuukausisäästösopimuksen rahastoon, jossa on pienet kulut tai joka on kokonaan kuluton. Kiinnitä rahastoa valitessasi huomio kokonaisvuosikuluihin, se ei saisi olla useita prosentteja. Kuukausisäästösopimuksella säästäminen sujuu itsestään.

You Might Also Like


1 Comment

  1. […] edellisen postaukseni törmäsin kysymykseen, jota joudun pohtimaan usein itsekin. Mistä säästää, kun […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.