Blog

Welcome to my blog

Talous

Vaatekulut vuodessa – miten kävi vaatekaapin vuonna 2018?

Tiedätkö tai osaatko arvioida paljonko vaatekulut ovat vuodessa sinun kohdallasi? Muistatko mitä kaikkea olet ostanut vuoden aikana vaatekaapin täytteeksi? Ketjuliikkeiden alati vaihtuvat mallistot houkuttelevat ostoksille, mutta pikamuoti kerää jo laajemmaltikin kritiikkiä.

Pidin ensimmäisen kerran 2016 kirjanpitoa vaatekuluista jolloin loppusumma oli yhteensä 1583, 98€. Jatkoin kirjanpitoa myös vuonna 2017, mutta jossain vaiheessa kevättä koko homma unohtui.

Vuosi 2016 oli kuitenkin avannut jo silmiäni ja totesin muutoksia tapahtuneen kulutustottumuksissani:

 • En ostanut vaatteita ollessani huonolla tuulella tai piristääkseni itseäni, toisin sanoen en tarvinnut shoppailuterapiaa.
 • En ostanut myöskään siksi, että jokin vaate oli kivan näköinen. Jollen kokenut vaatteelle olevan todellista tarvetta, en ostanut sitä.
 • Vältin ’monikkoja’; mikäli minulla löytyi kaapista jo siistin näköisiä paitapuseroita, niin mitä varten olisin ostanut taas yhden lisää?
 • Vaateostoksia tehdessäni mietin sopiiko uusi vaatekappale olemassa olevaan vaatevarastooni. Toisin sanoen: onko se helposti yhdisteltävissä muihin vaatteisiini, vai olisiko vaara että vaate jäisi käyttämättä liian erilaisena.

Vaatekulut vuodessa 2018

Tammikuussa 2018 päätin taas pistää ylös mitä vaatekaappini kustantaa vuoden aikana. Käytettyjen vaatteiden verkkokaupoista oli kirjoitettu lehdissä ja olin löytänyt jo aiemmin Emmyn joka myy verkkokaupassaan käytettyjä suomimuodin vaatteita. Emmyn verkkokaupassa on helppo tehdä hakuja koon, kategorian, vaatemerkin ja värin mukaan, joten ostaminen on tehty kiitettävän helpoksi.

Päätin, että yritän etsiä tarvitsemiani vaatteita käytettyinä aina kuin mahdollista, enkä suinkaan rynnätä ostamaan uutena kaikkea. Emmyn verkkokauppa osoittautuikin loistavaksi vaatekaupaksi omalla kohdallani.

Emmy.fi:n valikoimista löysin paljon hyviä käytettyjä vaatteita itselleni. Kuvassa on thumbnail-kuvia tialusteni toimitusvahvistuksista.
Emmy.fin valikoimista löysin paljon hyviä käytettyjä vaatteita itselleni.

Vuoden 2018 vaatekulut:

 • Tammikuussa 2018 en ostanut vaatekaappiini yhtään mitään, joten vuosi lähti hyvin käyntiin.
 • Helmikuussa tilasin Emmystä Pertti Palmroth-merkkiset ballerinat (18,13€), Masai-mekon (19,90€) sekä kevättä ajatellen Esprit-merkkisen parkatakin (28,90€). Kesämökkikautta varten ostin Lidlistä caprihousut (8,99€), mitkä olivat hutiostos, sillä en käyttänyt housuja kertaakaan.
 • Maaliskuussa tein taas Emmyssä löytöjä ja tilasin itselleni ME&I-farkut sekä trikoomekon, yhteensä 42€.
 • Huhtikuussa en voinut vastustaa Emmystä löytynyttä lohenpunaista nahkatakkia (18€) ja tilasin sen itselleni.
 • Toukokuussa tilasin Emmystä kesävaatteiksi Esprit-paidan sekä Soyaconseptin mekon, yhteensä 23€. Tein myös ensimmäisen vaateostokseni fyysisessä vaatekaupassa, kun ostin KappAhlista paidan 12,50€:lla.
 • Kesäkuussa vaatekuluni kuukautta kohden nousivat, kun shoppailin niin kirpputorilla, Emmyn verkkokaupassa kuin outlet-myymälässäkin. Ostin kirpparilta collegehupparin (7,50€) ja Emmystä tilasin paitapuseron (14,90€), pashminahuivin (14,90€), TenPointsin ballerinat (14,90€) (kengät myin eteenpäin, sillä koko ei ollutkaan sopiva) sekä Noshin mekon (22,90€). Nosh-mekko oli hyvä ostos, sillä käytin sitä todella paljon kesän aikana. Urheiluliikkeestä ostin ohuet housut (25€), joita olen käyttänyt myös todella paljon. Kesäkenkäni olivat edellisiltä kesiltä loppuun asti käveltyjä, joten ostin outletista mukavat nahkasandaalit sekä Tomsit (yhteensä 42€). Outletista osui matkaan myös trikoomekko (25€), joka on osoittautunut toiseksi hutiostokseksi.
 • Heinäkuussa nautiskelin tyytyväisenä edellisen kuukauden ostoksista enkä ostanut mitään.
 • Elokuussa aloitin vuosien tauon jälkeen liikuntaharrastuksen ja jouduin satsaamaan urheiluvaatteisiin. Tallessa oli housuja ja paitoja viime vuosikymmeneltä, jolloin kävin aktiivisesti kuntosalilla, mutta en mahtunut enää niihin! Entiset salihousuni eivät menneet kiinni, saatika että olisin voinut liikkua niissä. Salipaidat nousivat kainaloihin, koska vyötärönseutu oli saanut rutkasti senttimetrejä. En varsinaisesti enää yllättynyt siinä kohtaa, kun huomasin entisten salikenkienkin jääneen liian pieniksi (ei lienee mitenkään poikkeuksellista, että lasten saannin jälkeen kengänkoko muuttuu pysyvästi). Outlet-myymälästä hankin urheilupaitoja, trikoot ja urheilushortseja (65€) sekä myöhemmin vähän lisää urheilupaitoja (21€). Suurin investointini olivat outlet-myymälästä löydetyt lajiini sopivat tasapohjaiset lenkkarit (83€). H&M:n myymälästä löysin itselleni urheiluhousut sekä sukkia 45€:lla. Tein löytöjä myös Emmyssä, josta tilasin Esprit-paidan (10€), rantatunikan (6€) lokakuista syyslomaa varten (en muuten ottanut rantatunikaa mukaan, joten sekin oli hutiostos), sekä Pepe Jeans-farkut (9,90€). Löysin vielä yhdestä outlet-myymälästä kivan trikoopaidan (12€) ja toisesta sateen pitävän takin (19€). Liikuntaharrastukseni lähti hyvin käyntiin, on jatkunut ja lisääntynyt uusilla lajeilla.
 • Syyskuussa huomasin etten ehdi pesemään treenipaitoja tarpeeksi nopeasti ja ilmojen viilennettyä halusin hihattomien lisäksi myös hihallisia treenipaitoja, joten ostin outletista taas treenipaitoja ja niiden lisäksi kotivaatteiksi collegehousut sekä -hupparin (yhteensä 38€). Collegehousut ja huppari ovat nytkin päälläni 🙂
 • Lokakuussa riemastuin valtavasi huomatessani kirpputorilla olevan myynnissä juuri samanlaiset Vagabondin ballerinat, jollaiset minulla on ollut. 3€:n hinta ei päätä huimannut, joten nappasin ne matkaani ja vasta kotona huomasin niiden olevan yhtä kokoa liian suuret. Eiiiii!
 • Marraskuussa tilasin Emmystä Joutsen-untuvatakin (90€), sillä entinen untuvatakkini alkoi edellisenä keväänä jo ilmoitella merkkejä siitä, että kilometrit ovat täynnä. Uusi untuvatakki on hieman liian suuri, mutta koska se on muhkea ja lämmin, en päätynyt myymään sitä eteenpäin ja pidän sen käytössäni.
 • Joulukuussa uusin alusvaatteitani (noin 75€). Seisoessani sovituskopissa rintaliivisovituksessa huomasin peiliin katsoessani farkkujeni haaroissa roikkuvan omituista nöyhtää. Nöyhtä paljastui puhki kuluneeksi kankaaksi, joten lempifarkkuni olivat viimein kuluneet puhki. Koska kyseessä olivat niin sanotut ’paremmat’ farkkuni ei niiden paikkaaminen olisi tehnyt niistä enää siistejä. Ja koska olin elokuussa alkaneen liikuntaharrastusten myötä laihtunut, päätin ostaa uudet. Ostin kahdet (pienempää kokoa olevat – jee!) farkut (yht. 80€) KappAhlista.

Vaatekulut olivat vuodessa yhteensä 898,42€. Suurimmat investoinnit olivat untuvatakki (90€) sekä treenikengät (83€). Ylipäätään treenivarusteisiin kului paljon (169€, sisältää kengät), sillä lähes kaikki jumppavaatteet oli ostettava uudelleen – kokoa suurempana. Vuoden aikana olen ostanut itselleni vaatteita tavallisesta vaatekaupasta viisi kertaa (KappAhl, Intersport, Lindex, H&M), outlet-myymälöistä (Luhta outlet, Stadium outlet, Halonen outlet) kahdeksan kertaa, kirpputorilta kaksi kertaa ja marketista (Lidl) yhden kerran. Lisäksi tulee Emmyn käytettyjen vaatteiden verkkokauppa.

Montako neulepaitaa vuoden vaatekulut pitää sisällään? Vastaus: 0 kappaletta, entiset ovat vielä ihan hyviä. Kuva: Unsplash.

37% vaatekuluista käytettyihin vaatteisiin

Emmystä tekemieni vaateostosten määrä on summaltaan 333,43€, joka on hieman yli 37% koko vuoden vaatekuluista.

Olen kokenut käytettyjen vaatteiden ostamisen verkkokaupasta mukavana ja helppona. Olen myös tyytyväinen siihen, että olen saanut merkkivaatteita todella edullisesti. Minulla ei ikinä olisi varaa ostaa Joutsen-untuvatakkia uutena, mutta arvostan suuresti Emmystä löytämääni käytettyä untsikkaa. Kaikki eivät tietenkään untuvatuotteisiin halua pukeutua, mutta pidän korkeassa arvossa Joutsen Finland Oy:n kotimaisuutta sekä luotan untuvatuotannon eettisyyden olevan kunnossa. Olen tehnyt Emmyssä myös muita merkkilöytöjä (Pertti Palmroth, Tiger of Sweden löytöjä 2017, ym). Siinä on jotain erityistä onnistumisen tunnetta, kun löytää merkkituotteita edullisesti 🙂

Toisaalta, treenivaatteet ostan uutena ja ajatuskin käytetyistä treenivaatteista on vähän sama, kuin pohtisi käytettyjen alusvaatteiden ostoa. Treenivaatteissa on toki eroa; onko tarve topille ja trikoille hikijumppaa varten, vai kenties tuulipukua viikonlopun hiihtolenkkejä varten? Käytettyjen treenivaatteiden valikoima Emmyn verkkokaupassa oli suppeahko ja totta puhuakseni haluan treenipaitoja ostaessani hypistellä vaihtoehtoja ollakseni varma, että paita on tarpeeksi tilava korostuneelle keskivartalolleni.

Entä tästä eteenpäin?

Bullet journalissani on tällekin vuodelle aukeama varattuna vuoden vaateostoksille. Aion jatkaa vaatekulujen listaamista ja verrata tätä vuotta aiempiin vuosiin (tähän mennessä olen käyttänyt vaatteisiin 57€).

Tänä vuonna yritän ommella joitakin vaatteita itse. En ole kummoinen ompelija, eivätkä omatekoiset vaatteet automaattisesti ole edullisempia kuin kaupasta ostetut. Pidämme parempaa huolta vaatteista, joista olemme maksaneet enemmän, joten sama pätee varmasti myös niihin vaatekappaleisiin, joiden eteen olemme nähneet enemmän vaivaa.

Mikäli et ole vielä ehtinyt lukemaan Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi-kirjaa, niin suosittelen ehdottomasti tutustumaan siihen. Lukujonossa-blogista voi lukea kirja-arvostelun.

Oletko tarkanmarkan pirkko vaateostoksilla vai mietitkö lainkaan paljonko vaatteisiin kulutat? Entä oletko tehnyt muutoksia kulutustottumuksiisi, kun kuluttamisesta ja sen vastuullisuudesta on viime aikoina paljon kirjoitettu?

You Might Also Like


4 Comments

 1. veerasaloheimo

  Minäkin tykkään Emmystä periaatteessa. Hyväkuntoisia vaatteita edullisemmin kuin kaupasta. Hauska kuulla että sinulla on siitä hyviä kokemuksia! Itse olen tilannut Emmystä kolme kertaa, joka kerralla useampia vaatteita, mutta lopulta lähes kaikki vaatteet ovat olleet liian pieniä tai isoja, vaikka kokomerkintä on ollut oikea. Tässä näkyy se, että kokomerkintöihin ei voi luottaa, ja kuinka sovittaminen ja vaatteiden näkeminen livenä helpottaisi niiden valintaa.

  • Riikka

   Minun suosikkipaikkani käytetyissä vaatteissa on Emmy, niiden verkkokaupassa on jotenkin superhelppo suunnistaa. Olen yrittänyt kokeilla muitakin, mutta teen ostokset pelkästään Emmyssä :D. Joskus tulee kokohuteja, jonka riski on suuri varsinkin jollei vaatemerkki ole entuudestaan tuttu. Hutiostot olen onneksi saanut melko helposti myytyä eteenpäin.

   Näin jokin aika sitten internetsissä kuvan päällekkäin ladotuista farkuista, jotka olivat ladottu suuruusjärjestyksessä päällekkäin. Kaikki farkut olivat kuitenkin samaa kokoa, mutta näytti siltä kun farkkuja olisi ollut koossa 38-42. Että ei se mikään ihme ole, kun ei aina osu koko kohdilleen, vaikka pitäisi.

   • veerasaloheimo

    Joo, tuo on harmillisen yleistä, että kokomerkinnät ovat vähän sinne päin – kokemukseni mukaan jopa saman merkin vaatteissa.

    Emmyssä on se hyvä puoli, että siellä on maksuton palautusoikeus. Sen avulla hutiostokset eivät ole jääneet niin harmittamaan. Toki tätä palautusoikeutta ei ole kaikkialla, kuten huuto.netissä tai tori.fissä.

 2. […] aiempina vuosina pitänyt vaatekuluista kirjanpitoa, ja se toki oli aikomuksenani myös vuonna 2020. Mutta vuonna 2020 tuo kirjanpito vain […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.