Blog

Welcome to my blog

Olo

Lokakuun syysloma Mallorcalla, osa 2/2

Cala Mesquida

Kaipasin takaisin Mallorcalle koko viime talven ajan. Vietettyämme siellä lokakuussa syysloman ja katsellessani sieltä ostamaani kalenteria päivittäin haaveilin paluusta jatkuvasti. Seurasin Mallorcan-lentojen hintoja jo tammikuusta lähtien tämän vuoden koulujen syyslomaa silmällä pitäen. Pidin kirjaa hinnoista ja kun ne laskivat mielestäni tarpeeksi edulliselle tasolle, varasin välittömästi menoliput Palman lentokentälle. En tässä vaiheessa kysellyt keneltäkään kiinnostaisiko muita vielä lomailla Mallorcalla, joten ostin menolippuihin myös peruutusmahdollisuuden…

Loppukesästä aihe, syyslomalla matkalle vai ei, oli kotona puheena ja kun muukin perhe lämpeni ajatuksesta palata Mallorcalle, oli aika varata hotelli. Tällä kertaa en varannut hotellia välikäsien kautta, vaan suuntasin suoraan viime vuodelta tutun hotelliketjun sivuille ja varasin hotellihuoneemme sieltä.

Emme halunneet lomailla uudelleen Ca’n Picafortessa, vaikka viihdyimme siellä sekä hotellissamme todella hyvin. Uusiin paikkoihin tutustuminen ja uudet nähtävyydet houkuttivat enemmän. Suuntaamalla uuteen paikkaan välttyy myös mielestäni paremmin siltä, että vertailisi nykyistä lomaa suoraan edelliseen lomaan.

Cala Mesquida houkutti pienenpienenä kylänä, paikka kuulosti täydelliseltä rentoutumiseen.  Cala Mesquida on yksi Mallorcan syrjäisimmistä kolkista, joten alueena se on rauhallinen. Emme juurikaan harrasta shoppailua, joten tarvetta ostoskeskuksiin pääsyyn ei ole. Lomalta kaipaan lähinnä rentoa yhdessäoloa, lasten riemua, uimista ja lukemista. Haluaisin kovasti majoittua myös Solleriin mutta sen majoitushinnat ovat aivan liian kaukana meidän budjeteistamme.

Saaren pohjoisosassa oleva Cala Mesquida on pieni ja pittoreski, joidenkin mielestä varmaan vähän liiankin pieni. Lokakuun lopulla sesonki alkaa olla lopussa ja sen huomasi kylän ruokakaupoissa. Hyllyjä ei enää täydennetä, vaan ruokatarvikkeet myydään loppuun ennen kauppojen sulkemista talveksi. Emme ottaneet hotellista aamiaisia emmekä all-inclusivea ja ilman vuokra-autoa ruokahuoltomme olisi ollut melko kinkkistä toteuttaa.

Kylässä itsessään on yksi pääkatu, jonka varrelta lähtee muutama sivukuja. Pääkadun varrella on muutaman ruokakaupan lisäksi pari lääkäriä, autovuokraamo sekä yksi kuppila ja matkamuistoliike. Erikoisin piirre kauppatarjonnassa on yhdellä sivukujalla toimiva teurastaja – ainoa yritys, jonka mainoskylttejä näin kylään vievällä tiellä.

Extra-rahaa lomamatkalle

Ne, jotka ovat vierailleet blogissani ennenkin, tietävät kulutustottumusteni pyrkivän säästeliäisyyteen. Seuraan rahan menoa ruokakaupassa, ostan vaatteita käytettyinä, myyn kirpputoreilla ja fb-kirppiksillä tavaraa, laitan kolikot säästöpossuun ja pyrin yksinkertaisesti kuluttamaan vähät rahani fiksusti.

Meillä on kotona niin sanottu ’matkakassa’, säästöpossu pelkästään matkustamista varten. Tuota säästöpossua ruokitaan enemmän kuin muita, siihen laitetaan lompakkoon kertyneitä kolikoita, pullonpalautuksista tulleet rahat sekä fb-kirppiksiltä kertyneet rahat. Matkakassaan kertyneet rahat ovat ikäänkuin ’ylimääräistä’ rahaa, joka ei ole muusta kulutuksesta pois. Viimeksi matkakassan rahoista on otettu Pärnun koiranäyttelyyn.

Lokakuun alkupuolella pidin ystävän kanssa viikon verran paikallisella kirpputorilla lastenvaatteita myynnissä. Käytettyjen vaatteiden myynti poiki minulle 158 euroa, jotka korvamerkitsin Cala Mesquidan matkaa varten. Matkakassa-säästöpossuun oli kertynyt 215 euroa, jotka lähtivät käteisenä mukaan.

Elämäni ensimmäinen autonvuokraus

Olin varannut meille bussikyydin lentoasemalta hotellille ja takaisin ja alunperin ajatuksenani oli, että jonain päivänä voisimme vuokrata auton päiväretkeä varten. Muutamaa päivää ennen lähtöä puolisoni totesi, ettei Cala Mesquidassa ole kuin yksi autovuokraamo eikä senkään autovalikoima vaikuttanut kovin suurelta. En ollut itse uhrannut ajatustakaan sille mahdollisuudelle, etteikö auton vuokraaminen missä päin tahansa saarta olisi helppoa ja takuuvarmaa…

Päädyin perumaan bussikyydit ja päädyin vertailusivuston kautta yhden autovuokraamon tarjoamaan katumaasturiin. Viikkovuokra tuntui käsittämättömän edulliselta, mutta vuokravakuudeksi autovuokraamo ottaisi luottokortilta 1400 euron varauksen.

Saavuttuamme lentokentälle etsimme autovuokraamon tiskin, jolla oli aivan käsittämätön jono. Käytössä oli vuoronumerot ja edellämme näytti olevan sata muuta jonottajaa! Bussikyyti alkoi tuossa vaiheessa houkuttelemaan taas…

Jonotimme ainakin tunnin autoamme, jollaista ei tietenkään ollut juuri nyt tarjolla, joten meille ehdotettiin hieman kalliimpaa versiota. Tässä vaiheessa olo tuntui vähän huijatulta, tosin olisimme voineet jäädä odottamaan varaamamme hintaluokan auton saapumista. Väsymys ja turhautuminen painoivat puntarissa enemmän ja päädyimme kalliimpaan versioon kahden kuljettajan ajoluvalla.

Automatka Palman lentokentältä Cala Mesquidaan kesti noin puolitoista tuntia. Koko päivän kestäneestä matkustamisesta huolimatta ajomatka tuntui lyhyeltä. Pysähdyimme maantien varrella olevalle huoltoasemalle syömään jäätelöt ja ihastelimme autonikkunoista uusia maisemia.

Loman lopussa olimme yhtämieltä siitä, että auton vuokraaminen koko viikoksi oli yksi loman fiksuimpia päätöksiä. Käytössämme ollut A-luokan Mersu oli mukava ajettava, helppo pysäköitävä ja se taipui myös kaupunkien pikkukujille. Ruokakauppareissut viereiseen Cala Ratjadan kylään sujuivat hetkessä (10 minuutin ajomatka Lidliin). Ajelimme viikon aikana myös ympäri saarta ja kokoluokaltaan auto oli sopiva myös maanteille.

 

Sateet Mallorcalla

Noin puolitoista viikkoa ennen omaa matkaamme Mallorcalle iski rankkasateet, jotka tekivät pahaa jälkeä keskellä saarta. Nopeasti noussut tulva oli vienyt autoja mennessään vallatessaan kadut ja ainakin 9 ihmistä kuoli.

Lomamme loppupuolella saarelle saapui taas saderintama. Ja todellakin, kun Mallorcalla sataa, kyseessä ei ole mikään tihkusade. Olimme lauantaina maantiellä, kun osuimme sadepilven alle. Alla olevalta videolta voit katsoa millainen sade oli kyseessä.


Nämä sateet eivät saaneet vahinkoa aikaiseksi, mutta voin vain kuvitella millaiset sateet huuhtoivat Sant Llorencin kylässä aiemmin lokakuussa. Ajoimme lomaviikomme aikana muutaman kerran kyseisen kylän läpi ja tulvakanavan lähettyvillä oli vielä työmaa. Kylän kapeat kujat ja tiet ovat niin päällystettyjä, ettei sadetta imevää maaperää juurikaan ole ja kaikki vesi valuu joko pieniin sadevesiviemäreihin tai tulvakanaviin, joiden mitoitus riittää tai sitten ei. Myös Cala Mesquidaan vievään pikkutien varrella oli tulvakanava, jonka kuivaa uomaa ihmettelin loman alussa, mutta sateisen viikonlopun tultua se virtasi melko solkenaan vettä.

Aikoinaan syksyt ovat olleet sateettomia Mallorcalla ja Espanjassa, joten ilmastonmuutos on vaikuttanut syyssäihin näillä seuduilla.

Lomamme aikana päivät olivat enimmäkseen aurinkoisia ja lämpimiä, lämpötilojen ollessa noin 23 astetta. Sateet saapuivat juuri ennen lomamme loppua ja seuraavalle viikolle olikin säätiedotuksen mukaan luvattu sateita joka päivälle.

Aamut ja illat ovat lokakuussa Mallorcalla hieman ’viileitä’ (+16 C), jolloin ohut pitkähihainen neule tai collegetakki ovat mukavaa pukea ylle. Viisastuin vuoden takaisesta reissustamme sen verran, että tälle matkalle neuloin kaikille lyhytvartiset ohuet villasukat matkaan – ne puettiin aamuisin sängystä noustaessa jalkaan (hotellihuoneissamme on ollut kaakelilattiat).

Zafiro Cala Mesquida – hotelli rannan läheisyydessä

Valitsimme tänäkin vuonna samasta hotelliketjusta hotellin, kuin vuosi sitten. Halusimme valita tämän vuoden lomalle hieman luksusta ja päädyimme kattoterassilla varustettuun huoneeseen. Lisävalintana otimme kattoterassin merinäköalalla, kun kerran tälläinen mahdollisuus valintaan oli. Varasin majoituksen suoraan Zafiro-ketjun sivuilta ja majoitus tuli tuota kautta kaikkein edullisimmaksi. Hotelliin kuului myös huoneistohotelli tien toisella puolella, se tosin oli sesongin loppupuolella melko tyhjä.

Mikäli lapsilta kysytään loman parasta asiaa on vastaus melko varmasti poreallas. Kun saavuimme hotellille koko päivän kestäneen matkaamisen ja auton jonottamisen jälkeen, suuntasimme pikaisen suihkun jälkeen koko porukalla porealtaaseen. Edessä avautuvat dyynit ja metsät olivat jo pimeän peitossa, mutta pilvettömällä taivaalla loisti kuu. Kukaan ei katsonut kuinka kauan porealtaassa nautiskelimme, mutta tuo hetki huuhtoi matkaväsymyksen kaikista ja antoi tilalle rentoutuneen olotilan.

Kattoterassista tuli koko perheen lempipaikka. Edessä avautuva metsikkö dyyneineen oli mitä miellyttävintä katseltavaa ja alhaalla oli yksi hotellin uima-altaista. Sen viereisellä jalkakäytävällä, pensasaidan takana, kulki toisinaan lenkkeilijöitä ja suureksi hämmästyksekseni poni. Pieni ruskea poni, jolla oli usein toinen poni seuranaan, laidunteli dyynin reunalla useimpina aamuina ja iltoina. Iltapäivisin jalkakäytävän reunaa pitkin saattoi kulkea ratsastusretkue, mutta poni puuhasteli useimmiten ihan itsekseen.

Nautin kattoterassilla usein aamukahvit, joskus jopa kahdet, ja nautin maisemista. Terassin lasikaiteeseen nojatessa sai ihastella vasemmalla avautuvaa merimaisemaa ja päivisin aurinkovuoteella oli kerrassaan rentouttavaa uppoutua lomalukemisiin.

Hotelli itsessään oli viihtyisä ja siisti. Huonesiivooja kävi päivittäin, keittonurkkauksessa kaikki toimi yhtä keittolevyä lukuunottamatta ja kylpyhuoneen sadevesisuihku tuntui hivenen luksukselta.

Hotellilla oli itsepalvelupesula hotellivieraiden käytössä ja hyödynsin tätä mahdollisuutta muutaman kerran. Pesukoneita olisi voinut olla kahden sijasta enemmänkin, sen verran kovasssa käytössä ne olivat. Kovaa käyttöä lisäsi ehkä osittain se, ettei pesuohjelmien kestosta ollut pesulan seinillä informaatiota, joten pyykkärit joutuivat piipahtelemaan pesutuvalla muun toiminnan ohessa katsomassa ovatko omat pyykit jo valmiit.

Hotellin päärakennuksen yläkerrassa oli pieni kuntosali, jonka juoksumattojen ääreltä avautui maisema Cala Mesquidan lahdelle päin. Aamuisin ja iltaisin kuntosalin ikkunasta näkyi pompahtelevia päitä, kun juoksumatoilla oli käyttäjiä.

Toisin kuin Ca’n Picafortessa sijaitsevassa Zafiro Mallorcassa, tässä hotellissa ei ollut omaa päivittäistavaroiden myymälää. Pääkadun muutamat ruokakaupat olivat kuitenkin niin lähellä, ettei hotellin omalle kaupalle oikeastaan ollut edes tarvetta.

Hotellilla järjestettiin päivittäin ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Kävimme yhtenä iltana syömässä hotellin buffetissa, jonka valikoima ruokien suhteen oli kyllä valtaisa. Buffetin häly ja edestakaisin lautasineen kulkevat hotellivieraat eivät kuitenkaan houkutelleet toista kertaa ruokailemaan.

Hotellin uima-altaat eivät olleet lämmitettyjä, mikä vähän aiheutti irvistyksiä veteen totutellessa. En todellakaan tiedä, mutta olen siinä käsityksessä, että lämmitetyissä altaissa bakteereilla ja muilla pöpöillä on paremmat elinmahdollisuudet, joten lämmittämätön allas on siksi mielestäni ihan ok. Altaissa on valinnan varaa; pelkästään aikuisille tarkoitettu allasalue, ’pomppumäellä’ varustettu uima-allas, lasten allasalue sekä pari muuta allasta.

Cap de Formentor ja Tramuntana-vuoristo

Jo ennen lomaa tiesin haluavani Cap de Formentor-niemelle, jonka sanotaan tarjoavan Mallorcan huikeimmat näkymät. Pollencan lähettyviltä alkava tie muuttuu kapeaksi serpentiinitieksi, jolla puikkelehtii niin autot kuin pyöräilijätkin. Serpentiinitiellä viimeistään huomaa automaattivaihteisen auton olevan sopivin vaihtoehto lomamatkalle, olkoonkin kotimaassa mitä mieltä tahtojaan automaattivaihteista (itse en tykkää). Tien varrella näkee laiduntavia vuohia ja lampaita ja liikennettä riittää. Mikäli niemelle mielii päästä, kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä. Serpentiinitien päässä on majakka, jonka alakerrassa toimii kahvila. Parkkipaikkoja majakan juurella on rajoitetusti, mutta autoilijoiden hinku maisemille on suuri. Tien varteen pysäköinti onnistuu vain lyhyellä pätkällä, sillä asfalttireuna on jyrkkä ja piennar todella kivinen.

Bussikyytejä Cap de Formentorille ei tarjota, sillä tien mutkat ovat todella jyrkkiä ja tie kapea. Mikäli kärsii helposti matkapahoinvoinnista tai tietää pelkäävänsä korkeita paikkoja kannattaa enemmin jäädä Port de Pollencaan nauttimaan ihanasta rantabulevardista ja pehmeästä rantahiekasta.

Cap de Formentorin maisemia.

Mallorcan luoteisosassa kohoava Serra de Tramuntana vuoristo kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Ajoimme vuoristossa, kun suuntasimme Inca-kaupungin kautta kohti Sollerin rantakaupunkia ja saimme jälleen nauttia huimista maisemista. Vuoristossa kulkeva serpentiinitie, aivan kuten Cap de Formentorille vieväkin, ovat hyvässä kunnossa, mutta suomalaisiin maanteihin tottuneelle ne ovat hyvin kapeita. Useissa mutkissa tai jyrkänteen reunassa on turvakaiteita, mutta ne saattavat olla niin matalia että tuntuvat olevan lähinnä periaatteellisista syistä. Kaikki tämä, aivan vierestä avautuvat rotkot ja ajoittain päätä huimaavat maisemat, ovat kyllä kokemisen arvoisia. Tien varrella näkyy lampaita tai vuohia, bensa-asema saattaa tulla vastaan keskellä-ei-mitään, ja halutessa voi piipahtaa reitiltä tutustumaan Mallorcan pyhimpään paikkaa Llucin luostariin tai Espanjan kauneimmaksi kyläksi tituleerattuun Fornalutxiin.

Lämpötila vuoristossa laski +9 asteeseen, joten vuoristoon suunnatessa kannattaa autoon varata pitkähihaista matkaan. Tramuntanan teillä emme nähneet kuin yhden pyöräilijän, kun vuorostaan Cap de Formentorilla pyöräilijöitä tuntui olevan yhtä paljon kuin autojakin.

Ajomatka vuoristossa oli maisemiensa puolesta kyllä kokemisen arvoinen. En ehkä kuitenkaan suuntaisi vuoristoteille, mikäli hämärän laskeutuminen on lähellä tai tiedossa on sateita, sen verran turvallisuushakuinen olen.

Serra de Tramuntanalla
Serra de Tramuntanalla

Palman aquarium ja haialtaat

Ajoimme lauantaipäivänä Palmaan, kohteenamme oli Palman aquarium. Päivä oli sateinen ja sadepäivää oli tullut viettämään moni muukin. Akvaario oli melko ruuhkaisa vierailumme aikana.

Akvaarion pääsyliput ovat melko hintavat; nelihenkisen perheemme liput maksoivat yhteensä yli 70 euroa.

Akvaariossa on erikokoisia altaita, joissa ui mitä erilaisempia kaloja. Vaikuttavin on Euroopan suurin haiallas. Upeita olivat myös meduusoita täynnä olevat altaat, sekä akvaarion sisäpihalla oleva viidakko vesiputouksineen.

Poutaisena päivänä akvaariosta saa varmasti enemmän irti. Kovan sateen jälkeen pihalla oli suuria vesilätäköitä ja sisätilat olivat vuorostaan täynnä ihmisiä. Aquarium on mielestäni hivenen sokkeloinen ja kun viimein olimme lähdössä pois, oli meidän kysyttävä henkilökunnalta mihin suuntaan on mentävä jotta pääsee uloskäynnille.

Akvaarion pihalla on lapsille leikkialueita sekä terassiravintola. Lokakuun lopulla Halloween näkyi myös akvaariossa, pihalle koottu ’hautausmaa’ oli huikean hieno. En voinut olla väittämättä lapsille, että kyseessä on kuolleiden merenneitojen hautausmaa…

Meillä on kokemusta myös Kööpenhaminan aquariumista, Blå Planetista. Mikäli vertaan näitä kahta vetää Kööpenhamina omissa kokemuksissani hivenen pidemmän korren. Palman akvaario on kyllä vierailun arvoinen, joten sinne kannattaa ehdottomasti suunnata, mikäli suinkin mahdollista.

Kokemuksia syyslomasta Mallorcalla

Tämä oli nyt toinen syyslomamme Mallorcalla. Vieläkö haluaisin palata sinne? Kyllä, pidän jostain syystä saaresta valtavasti. Auton vuokraaminen tällä reissulla koko viikoksi oli valtavan hyvä idea, sillä saimme tutustua saareen pitkin viikkoa. Maanteillä ajaminen on helppoa ja pääasiassa suuntasimme paikkoihin lähikaupasta ostetun paperikartan avulla. Haluaisin vielä joskus majoittua Port de Pollencaan ja palata Serra de Tramuntanan serpentiiniteille.

Saaren eteläkolkkka on vielä koluamatta ja tyynet poukamat kokematta. Voisin hyvin myös tutustua Palmaan vähän paremmin, mutta sinnehän pääsee pitkin talvea viettämään vaikka pitkää viikonloppua.

Mallorcalla on myös paljon vaellusreittejä, joihin olisi mukava tutustua. Tällä hetkellä lapset ovat sen ikäisiä, että vedessä puljaaminen on mukavampaa kuin aikuisten mukana poluilla kävely, joten vaeltaminen on lienee parempi jättää myöhäisemmäksi.

Jos alkaa tuntumaan siltä, ettei Mallorca kiinnosta, niin ainahan voi tutustua sen pikkusiskoon Menorcaan.

Mallorcan loman kustannukset 2018

  • lennot yhteensä: 1243€ (Norwegian, Hel-Pmi-Hel, ostin istumapaikat lennoille)
  • hotelli 1031,80€ (Zafiro Cala Mesquida, kattohuoneisto porealtaalla, 7 yötä)
  • vuokra-auto koko viikoksi 240 € (vuokraussivusto+autovuokraamo yhteensä)
  • yhteensä 2514,80€.

You Might Also Like


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.