Blog

Welcome to my blog

Yleinen

Katsaus menneeseen vuoteen 2020 – kohokohdat ja parhaimmat muistot

Noniin, jätetään korona-pandemia kokonaan pois tästä laskusta. Se vaikutti kyllä kaikkeen ja kaikkiin, mutta yritän muistella enimmäkseen muita asioita joita vuonna 2020 tapahtui – tai jäi tapahtumatta. Pääpiirteittäin arkeni jatkui melko samanalaisena kuin ennen koronaakin, joten mullistavia muutoksia pandemia ei henkilökohtaisesti tuonut.

Tavoitteet vuodelle 2020

Aloitan vuoden alussa aina uuden bullet journalin ja sen alkusivuille teen listan kyseisen vuoden tavoitteista. Tavoitteeni ovat selkeitä sekä hyvin määriteltyjä ja vuoden lopussa laitan kunkin tavoitteen kohdalla ruksin ’kyllä’- tai ’ei’ -ruutuun.

En ole yhtenäkään vuonna saavuttanut kaikkia tavoitteinani ja osa tavoitteistani on tavoiteltavina vuodesta toiseen. Kuten ”lue 45 kirjaa vuoden loppuun mennessä”, joka ei toteutunut myöskään vuonna 2020. Itse asiassa vuonna 2020 luin vähemmän kirjoja kuin vuosiin!

Myöskin ”paina 68kg toukokuun loppuun mennessä” jäi toteutumatta. Se olisi tarkoittanut varsin maltillista painonpudotusta ja oli varsin saavutettavissa oleva tavoite, mutta ei. Painoni heilahteli vuoden aikana 72kg – 75kg välillä. Niin lähellä, mutta niin kaukana.

En myöskään opetellut soittamaan ukulelea, enkä saanut säästötilille sitä mitä toivoin, mutta sen sijaan onnistuin liikkumaan noin neljä tuntia viikossa. Mutta juoksutapahtumaan osallistuminen tyssäsi siihen, että korona esti juoksutapahtumat. Mutta onpa paikka varattu valmiiksi kesälle 2021.

Vuoden 2020 vaatekulut

Olen aiempina vuosina pitänyt vaatekuluista kirjanpitoa, ja se toki oli aikomuksenani myös vuonna 2020. Mutta vuonna 2020 tuo kirjanpito vain jotenkin jäi. En silti törsäillyt vaatekaupoissa, tuntuma on että ostin enimmäkseen liikuntaan ja urheiluun liittyviä vaatteita. Hankin syksyllä kuoritakin ja -housut pitkän pohdinnan jälkeen ja olen pukuun älyttömän tyytyväinen vielä kuukausia hankinnan jälkeen. Kuoripuku oli vuoden kallein vaateostokseni. Syksyllä ostin myös maastojuoksulenkkarit.

Patagonian kuoritakki on suosikkivaatteeni.

Kun korona sulki kaiken ja koska muutenkin liikun vain koti-työpaikka-jumppasali -väliä totesin, että vaatekaappiin voisi jättää urheiluvaatteet, yhdet farkut ja yhden collegepaidan sekä pieruverkkarit – niillä pärjäisi vallan mainiosti.

Vuoden 2020 urheilut ja liikunnat

Alkuvuodesta hankin itselleni Polar Vantage Mrannesykemittarin, josta olin haaveillut jo tovin. Kello on ollut itselleni juuri oikeanlainen väline kunnon seuraamiseen. Rannesykemittari ei ole niin reaaliaikainen kuin sykevyö, mutta esimerkiksi juoksulenkkien tavoitellut sykealueet voi etukäteen ohjelmoida kelloon ja vaikka sykemittaus tapahtuu pienellä viiveellä, niin kello on varsin toimiva peli harrasteurheilijalle.

Kesällä, hieman ennen juhannusta, hankimme sup-laudan. Se osoittautui valtavan mainioksi hankinnaksi! Kun tulin töistä kotiin, nappasin laudan kainaloon ja yhden lapsen tai koiran mukaan ja suuntasimme kotirantaan suppailemaan. Kesän ehdoton kohokohta oli kun kuopuksen kanssa pakkasimme eväät ja riippukeinun mukaan ja suppailimme saareen retkelle. Kesäksi 2021 toivoisin laadukkaampaa sup-lautaa, jolla retkeily onnistuisi paremmin.

Vuoteen 2020 kuului suppailua aina hyvän sään salliessa. Kuva on otettu päiväretkeltä kotirannan vastapäiseen saareen.

Aloitin kesällä 10 vuoden tauon jälkeen juoksuharrastuksen ostamalla juoksukoulun etäkurssin. Alkuun epäilytti juoksisinko ikinä yli 5km lenkkejä, mutta niin vaan syksyllä meni 10km juoksien! Olin juoksusta aivan haltioissani, sillä se oli juuri sopivaa pään tuuletusta. En pitänyt lenkeillä mukana kuulokkeita enkä musiikkia, vaan annoin omien ajatusten lentää vapaasti – korvasta ulos tai pään sisällä pyörimistä jatkaen.

Syksyllä kokeilin polkujuoksua ja jäin siihen välittömästi koukkuun. Kaikille avoimet ohjatut polkujuoksulenkit olivat todella mahtavia, mutta huomasin parin lenkin jälkeen toisen polveni olevan aina seuraavana päivänä kipeä. Se parani aina sopivasti viikossa, kunnes oli jälleen polkujuoksun aika, ja sen jälkeen parantelin polvea taas viikon ajan. Vuoden lopussa minulla oli rutiseva polvi, joka äityi juoksulenkeistä, muttei kummemmin oireillut muuten. Aika fysioterapeutille olisi aiheellista varata, sillä haluan jatkaa juoksuharrastusta.

Marraskuussa kokeilin ensimmäistä kertaa marrasputkea. Vuoden pimein kuukausi ei ole koskaan mennyt niin nopeasti, joten aion ehdottomasti olla putkessa myös vuonna 2021.

Joulukuussa, kun juoksusta ei tullut mitään, osallistuin concept2holidaychallengeen ja soudin soutulaitteella neljän viikon aikana 103km. En pidä suuremmin soutamisesta, mutta tulipa kokeiltua.

Vuoden 2020 aikana liikuin viikossa noin 4-8 tuntia, vuoden loppua kohti liikkuminen väheni polvivaivan ja raskaiden työpäivien myötä.

Kävin uimassa kotirannalla syyskuun alkupuolelle asti, veden ollessa silloin vielä noin +13 asteista. Lokakuun lopussa siirryin talviuintiin kaupungin ylläpitämälle talviuintipaikalle.

Lukeminen vuonna 2020

Kuten jo aiemmin mainitsinkin: luin vuonna 2020 todella vähän. Keväällä kirjoja vielä meni, mutta kesällä lukemiselle ei tuntunut löytyvän aikaa, kun vapaa-aika meni suppaillessa ja juostessa. Syksyllä iski keskivaikea lukujumi, kun mikään ei tuntunut maistuvan. Raahasin kirjastosta kotiin erilaisia kirjoja, mutta todella monta kannoin lukemattomana takaisin. Lainasinpa yhdestä kirjasarjasta teoksen, jonka luulin olevan vielä lukematta – kunnes sängyssä hetken kirjaa lukeneena tajusin sen olevan jo aiemmin luettujen listalla.

Joululahjaksi kuitenkin toivoin kirjaa, kuten niin monena jouluna ennenkin. Koronavuoden lukemisiani voit tarkastella täältä.

Matkustaminen vuonna 2020

Niin. Ei tullut juurikaan matkusteltua. Elokuussa sentään piipahdimme Viron Pärnussa, kun sinne sai matkustaa ilman omaehtoista karanteenia. Majoituksemme oli sijainniltaan valtavan hyvällä paikalla, säät olivat hyvät, mutta kaupunki melko hiljainen. Teki kuitenkin hyvää päästä käymään edes jossain. Kukaan ei vielä käyttänyt maskeja, vaikka käsiä pestiin ahkerasti.

Lokakuun alussa meidän piti mennä Hartwall-areenalle Cirque de Solein pariin, mutta sekin peruuntui koronan takia.

Vuoden 2021 matkustamisista ei uskalla vielä edes haaveilla.

Pärnun rantapuiston ”koronavirukset” olivat lasten mielestä parasta ikinä.

Katsaus menneeseen vuoteen 2020 – yhteenveto

Korona vaikutti yksityiselämääni hyvin vähän. Jatkoin jumpalla käyntiä, sillä laitteiden desinfiointiin kiinnitettiin huomiota. Vietän vapaa-aikani muutenkin pitkälti perheen parissa, enkä tapaa ystäviä kovinkaan usein, joten suurta muutosta ei sosiaalisissa suhteissa tapahtunut.

Kesän parhaimpiin muistoihin kuuluvat lähes jokailtaiset uintituokiot perheen kanssa. Myös suppailuretki kuopuksen kanssa kotirantamme vastapäiseen saareen oli mitä rentouttavin iltapäivä. Kesälle 2021 meillä on tavoitteena viettää yhden yön telttaretki kyseisellä saarella.

Vuoteen 2020 mahtui myös mukavia haasteita. Menneeseen vuoteen kuului niin juoksukoulu kuin marrasputkikin, joulukuisen soutuhaasteen lisäksi. Kaikki nämä olivat liikunnallisia haasteita, mutta ne olivat oikeasti tosi kivoja.

Jatkuva kotona kökkiminen sen sijaan alkoi loppuvuodesta jo uuvuttamaan. Kaipaan elokuvateatterissa käyntiä, haaveilen teatteri-illasta, toivoisin pääseväni ravintolaan syömään jne ilman varotoimia. Kun koronarajoitukset maaliskuussa alkoivat, en olisi uskonut pandemian vaikuttavan kaikkien elämään vielä vuoden lopussakin.

You Might Also Like


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.