Blog

Welcome to my blog

Järjestäminen

Bullet journalin käyttö – omat rutiinini bujoilussa

Olen käyttänyt bullet journalia vuodesta 2016 lähtien. Ensimmäinen bullet journal, eli bujo, oli Moleskinen kovakantinen ruutuvihko, mutta sen jälkeen olen käyttänyt Leuchtturmin pistevihkoja. Nykyisin bullet journaliini kuuluvat myös Galen leatherin nahkakannet, jotka tilasin joitakin vuosia sitten ja joista pidän edelleen aivan valtavasti.

Bullet journal ja planner – mitä eroa?

Kirjakaupoissa näkee nykyisin valtavasti erilaisia paperi- ja kalenteritarvikkeita ja kalenterituunaajat ovat oma ihmisryhmänsä. Planneristit, kalenterituunaajat, kokoavat oman kalenterinsa rengaskansioihin ja ovat varsinaisia kädentaitajia, joille visuaalisuus on tärkeää. Happy planner -kannet ovat käsittääkseni suosituin rengaskansio, johon voi hankkia (ja tehdä) mitä erilaisempia sivuja ja taskuja.

Buller journal on lyhyesti sanottuna vihko, jota voi käyttää sekä kalenterina että muistikirjana. Sitä voi tuunata siinä missä planneriakin, tosin sivujen lisääminen ja poistaminen ei onnistu kuten rengaskansiossa. Uskaltaisin kuitenkin väittää etteivät bujoilijat ’askartele’ yhtä paljon kuin plannerien tekijät.

Näin käytän bullet journalia

Heti alkuunsa kerron, että rutiineihini kuuluu tilata aina vuoden lopussa uusi pistevihko Sandy Talarmon Vihkokaupasta. Kuten mainitsinkin, käytän itse Leuchtturmin kovakantisia pistevihkoja, mutta mikä tahansa vihko sopii bullet journalin tekoon. Sandylta tilaaminen on mukavaa, sillä paketin mukana tulee aina jokin kiva kiitos-kortti, jonka voi teipata vihkon sisäkanteen.

Vuoden 2020 bullet journal - vihkoni.
Vuoden 2020 bullet journal-vihkoni on Leuchtturm ”Bellini”-sävyisenä.

Bullet journalin ensimmäisillä sivuilla on sisällysluettelo, jota täytetään sitä mukaa kun vihko edistyy. Tammikuu täyttää ensimmäiset sivut, helmikuu vuorostaan sivut tästä tuohon jne. Sisällysluettelosta voi katsoa miltä sivuilta löytyy asiat, joihin palaa monta kertaa vuoden aikana. Omalla kohdallani näitä sivuja on muun muassa vuoden tavoitteet, vuoden vaatekulut, harrastuksiin liittyvät listaukset ja esimerkiksi vuoden aikana luetut kirjat.

Ensimmäisiltä sivuilta löytyy vuosikalenteri.

Aivan ensimmäiselle pistesivulle teen koko vuoden kalenterin tällaisena näkymänä. Huomaa helmikuu, jonka olen korjauskynällä pyyhkinyt yli. Kirjoitin siihen vahingossa maaliskuun päivät ennen kuin huomasin olevani väärässä kuukaudessa. Vähän harmitti! Virhe heti ensimmäisellä sivulla! Tosin käytän tätä sivua hyvin vähän, vain silloin kun pitää saada nopea silmäys vuoden kulusta tai jostain tietystä päivästä.

Bullet journalin vuosikalenterin käyttö on nopeaa.
Bullet journalin toinen vuosikalenteri.

Ensimmäisen kalenterisivun jälkeen tulee toinen vuosikalenteri, kahden aukeaman verran. Tähän kalenteriin pistän ylös syntymäpäivät (yliviivatut osiot) sekä tiedossa olevat matkat/tapahtumat/konsertit. Tämä vuosikalenterin käyttö on nopeaa, kun pitää muista milloin on tapahtumassa mitäkin.

Bullet journalin käyttö vaatekulujen seurannassa.
Vuoden 2020 vaatekuluille varattu sivu.

Käytän bullet journalia erilaisten asioiden seurantaan ja listaukseen ja vaatekulujen seuranta on yksi vihkon alkupuolella oleviin asioihin. Tähän mennessä yksi sivu on riittänyt vuoden aikana kertyneille vaateostoilleni ja toki toivon sen riittävän jatkossakin.

Aukeaman toisella sivulla on ’Nämä asiat on tehty viimeeksi…’ -tehtävälistaus harvemmin tehdyistä kotitöistä. Merkitsen päivämäärät näiden kohdalla, sillä en muuten muista onko jokin asia tehty viime kuussa vai puoli vuotta sitten. Tässä listassa on omalla kohdallani seuraavat asiat:

 • imuroinut sängyt
 • kääntänyt patjat
 • pessyt untuvapeitot
 • imuroinut lasten sängyt
 • pessyt tyynyt
 • sulattanut pakastimet
 • siivonnut keittiön yläkaappien päälliset
 • pessyt liesituulettimen suodattimet
 • tyhjentänyt kirjahyllyn ja pölyttänyt sen

Bullet journalin viikkoaukeaman käyttö

Oma viikkoaukeamani on suoraan sanottuna tylsä :-D. Mutta olen todennut sen olevan toimiva. Luonteeltani en ole pipertäjä eikä visuaalisesti näyttävä kalenteriaukeama ole minulle tärkeä, joten tyydyn vain vaihtamaan välillä tussien värejä saadakseni vaihtelevuutta viikkoaukeamiin.

Bullet journalin käyttö - viikkorutiinit viikkoaukeamalla.
Bullet journalini viikkoaukeama näyttää tältä, kaikessa tylsyydessään.

Aukeaman ensimmäiselle sivulle teen viikonvaihteessa ’laatikot’ jokaiselle viikonpäivälle. Näihin laatikoihin merkitsen työvuoroni, omat ja lasten harrastukset sekä muut kellonajat, jotka on muistettava. Lauantai ja sunnuntai ovat tarkoituksella pieniä laatikoita, sillä viikonloppuihin ei mielestäni tarvitse survoa aikataulutettuja asioita.

Kyllä, pidän asioiden mittaamisesta <3.

Käytän bullet journalin viikkoaukeaman toista sivua muistiinpanoille sekä tiettyjen asioiden mittaamiseen. Vasemmassa reunassa on taulukko, johon merkitsen espanjan ja englannin opiskeluni Worddivessa. Englantini on ruostunut ja espanjan kielen haluaisin oppia, joten käytän säännöllisen epäsäännöllisesti päivittäin 15-20 minuuttia kielten opiskeluun. Merkitsen kummankin kielen eri värisillä palkeilla taulukkoon sen mukaan mitä opiskeluja kertyy.

Pidän kirjaa myös säännöllisestä siivouksesta merkitsemällä pisteen kunkin tehdyn työn kohdalle. Pyykki-rivi kerää aina eniten pisteitä ja tasot yk sekä tasot ak (tasot yläkerta, tasot alakerta) keräävät vähiten pisteitä.

Liikunta-taulukkoon pyrin saamaan paljon minuutteja ylös. Merkitsen siinä siis kuinka monta minuuttia mitäkin lajia tulee tehtyä ja kuinka monena päivänä viikossa. Viime vuonna keräsin ylös myös kuukaudessa liikutut tunnit, joiden määrästä nyt vain haaveilen.

Mitä kaikkea bullet journaliin voi laittaa?

Bullet journalin voi räätälöidä juuri itselleen ja omille mielenkiinnoilleen sopivaksi. Käytän bullet journalia kalenterin lisäksi myös muistikirjana blogini statistiikalle sekä blogin vuosikalenterina ja blogipostausten ideakirjana.

Vuosittain käytössä on ollut myös matkustamiselle aukeamia, joihin kirjaan ylös lentojen hintoja eri kuukausina (se edullisten lentojen metsästäminen, nääs) sekä muuhun matkustamiseen liittyvien asioiden kirjaamiseen (hotellit, yhteystiedot, paikat joissa olisi kiva käydä ym).

Olen pistänyt myös ylös harrastukset koiran kanssa; käydyt koiranäyttelyt, voitetut ruusukkeet sekä käydyt koirakurssit sekä testit.

Yksi tärkeä osa on vuoden tavoitteet, jotka pistän ylös aina bujon alkupuolelle. Viime vuonna en saavuttanut tavoitettani uimahyppykurssin suorittamisesta, enkä viime vuonnakaan saanut luettua 50 kirjaa (tänä vuonna olin realistisempi ja laskin tavoitteen 45 kirjaan) enkä saavuttanut vuoden loppuun asettamaani blogin kävijämäärää, enkä tavoittanut myöskään säästötavoitettani, mutta sen sijaan tulin liikkuneeksi viikossa enemmän kuin tavoitteeni oli, kävin mökillä kesäkaudella viikoittain kuten tavoite oli, ja juoksin monen vuoden tauon jälkeen 5 km:n lenkin.

Vuonna 2019 bullet journalissani oli ensimmäistä kertaa kulttuuririennot -aukeama, johon kirjasin ylös museoissa, teattereissa, tapahtumissa ja konserteissa käynnit. Tämän aion ottaa myös 2020 bullet journaliini.

Minulla on useana vuonna ollut myös kg-taulukko, jossa seuraan painoani. Seuraamisesta huolimatta painoni näyttää hyvin viihtyvän samana, kuukaudesta toiseen ja vuodesta toiseen..

Mistä hankkia tarvikkeita?

Bullet journal sisältää yksinkertaisimmillaan vihkon ja hyvän kynän. Halutessaan siihen voi sisältää hienoja klemmareita, lehdistä leikattuja kuvia, vesivärillä piirrettyjä kuvia, tarroja, leimasimilla lätkittyjä kuvia jne. Alla on pieni listaus kaupoista, joista voi hankkia tarvikkeita bullet journalin tai kalenterin tuunaukseen.

 • Paperkatti on ystäväni Johannan pitämä liike, josta löytyy washiteippejä, vihkoja, loistavia kyniä yms. Johanna itse on vannoutut kalenterimaanikko, joka duunailee planneria sekä tekee mixed mediaa. Paperkatti sijaitsee fyysisesti Imatralla, mutta voit tilata Johannalta myös netin kautta.
 • Chic Company on verkkokauppa, josta löytyy planneritarvikkeita, tarroja sekä muuta hauskaa. Olen tilannut täältä itse klemmareita sekä tarroja omaan bujooni.
 • Vihkokauppa on ammattijärjestäjä ja life coach Sandy Talarmon ihana puoti Tampereella. Valikoimissa on kaikenlaista niin plannerien tekijöille kuin bullet journalisteille.
 • Teippitarha.fi tarjoaa teippejä. Washi-teippejä, muita paperiteippejä, pitsikuvioisia teippejä, glitterteippejä, kohokirjoitusteippejä, kuvioteippejä jne. Jotta voisit koristella bullet journaliasi.

Kynällä on väliä

Kun astuu edes vähän bullet journalin (tai kalenterituunauksen) maailmaan huomaa kuinka suuri merkitys kynällä on. Tässä muutama kynä, jotka olen todennut itse hyväksi:

 • Tombow twin-tone kaksikärkiset tussit ovat ihania. Ohut kärki on ohuen ohut ja sillä voi kirjoittaa pientä skarppia tekstiä. Paksumpi terä on mukavan tussimainen. Tarjolla on useita eri värejä.
 • Tombow Fudenosuke sopii hyvin kaunokirjoitukseen ja kalligrafiaan. Erittäin mukava kynä! Käytössäni on muutama Tombown musta tussi ja nämä ovat ehdottomia suosikkejani.
 • Pigma Micron PN on mielestäni paras Micron kynä. Tästä ei mene kärki kuten ohuimmista micronin kynistä, mutta jälki on silti ohutta. Ei ehkä kaikkein ohuinta viivaa, joten tarkimmat piirtäjät pysyttelevät varmasti edelleen ohuissa terissä. Kirjoittajalle tämä kynä on kuitenkin unelma.

Yhteenveto bullet journalista

Bullet journalin käyttö vaatii ainakin seinäkalenterin verran oheistarvikkeita, jotta kuukausikalenterien ja viikkoaukeamien teko onnistuisi – varsinkin, mikäli haluaa merkitä pyhäpäivät bujoonsa ylös.

Olen ollut itse aina paperikalenterin käyttäjä, jolla on ollut nahkaiset kannet paperikalenterissa ja vuoden lopussa kalenterikannet ovat olleet täynnä muistilappuja ja taiteltuja A4-arkkeja. En tiedä tarkalleen mitä on tapahtunut, mutta nykyissä nahkakansissa, joissa bullet journalini lepää, ei ole kuin 1-2 irtoarkkia pyörimässä ja post-it -lappujen määrä on romahtanut. Aiemmin ostettu paperikalenteri ei täyttänyt kaikilta osin tarpeitani, vaan kalenterin lisäksi käytin myös muistikirjaa, mutta tällä nykyisin en enää käytä erillistä muistikirjaa asioiden ylös kirjoittamista varten. Nykyisessä työssäni minulla ei ole niin paljon muistettavaa, joten irtolappujen määrä on tippunut luonnostaan. Palaisinko tavallisen paperikalenterin käyttäjäksi? En.

Oletko itse kokeillut bullet journalin pitoa? (tai plannerin?) Jäitkö koukkuun tai luovuitko jostain syystä?

You Might Also Like


1 Comment

 1. […] vuoden alussa aina uuden bullet journalin ja sen alkusivuille teen listan kyseisen vuoden tavoitteista. Tavoitteeni ovat selkeitä sekä […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.