Blog

Welcome to my blog

Kakeibo - säästäminen japanilaisittain
Talous

Kakeibo – säästäminen japanilaisittain

Mikä kakeibo on?

Kuluttaminen on helppoa, sitä voi jatkaa niin kauan kuin rahaa riittää. Säästäminen sen sijaan on hankalampaa aloittaa, varsinkin mikäli ei tiedä mitä ja ketä varten säästäisi ja mistä säästäisi. Kakeibo on Japanista rantautunut ’kodin tilikirja’, jonka avulla voi tutustua omiin kulutustapoihin sekä omaan arvomaailmaan liittyen rahaan. Kakeibon avulla säästäminen voi onnistua, sillä metodin avulla on mahdollista oppia käyttämään rahaa ’hyvällä tavalla’. Säästäminen japanilaisittain perustuu hyvään rahan käyttöön ja pohdintaan, ei siihen mihin rahat eivät riitä.

Olen itse vannoutunut vihkojen käyttäjä. Käytössäni on kolmatta vuotta bullet journal kalenterina, lisäksi minulla on erikseen vihko lukemilleni kirjoille, sekä muita vihkoja asioille, joita opiskelen. Pidän excelistä, mutta vihko on edelleenkin useimmiten näppärämpi kaivaa esille muistiinpanoja varten. Kakeibo-kirjanen on helppokäyttöinen, kuten vihkotkin. Myynnissä olevat kakeibot ovat noin A5-kokoisia, joten kokonsa puolesta tämä on kyllä näppärä käyttää.

Säästäminen japanilaisittain  – kuinka se tapahtuu?

Kakeibo ei ole mikään uusi keksintö, sillä se on ollut saanut alkunsa Japanissa jo sata vuotta sitten. Kakeiboon, kuten tilikirjoihin yleensäkin, kirjataan ylös kuukausittain tulot ja menot. Päivittäiset ostot kirjataan kakeiboon ylös ja kuukauden lopussa pohditaan löytyisikö kuluttamisessa parannettavaa.

  • Kuukauden alussa kirjataan ylös tulot. Tuloista vähennetään kiinteät menot (asuminen, puhelin, internet ym. toistuvat kulut.)
  • Jäljelle jäävä summa on käyttämistä ja säästämistä varten.
  • Paljonko haluaisit säästää? Kirjoita säästötavoitteesi ylös ja laske paljonko voit kuluttaa päivässä/viikossa, jotta säästötavoitteesi toteutuu.
  • Kirjaa viikkoaukeamille rahan käyttösi. Kategoriat voivat olla ruoka, auto, vaatteet, ravintolat.
  • Tee kuukauden lopussa yhteenveto. Paljonko sinulla oli rahaa käytettävissä, paljonko kulutit ja paljonko olisit halunnut kuluttaa, miten paljon säästit rahaa? Sen lisäksi pohdit vielä mihin asioihin käytit liikaa rahaa, pääsitkö säästötavoitteeseesi ja mitä teet ensi kuussa toisin?

Kakeibon teho

Kakeibo -tilikirjaa käyttäessä joudut kohtaamaan oman rahankäyttösi sekä asenteesi kuluttamiseen. Joudut pohtimaan sitä, mihin käytät rahasi. Kuluttaminen on helppoa, ja lähimaksu sekä pankkikortilla maksaminen tekee siitä vieläkin helpompaa. Miten monta pikkuostosta viikossa kertyy kahviloista, lounaista tai muusta vastaavasta?

Katsoessasi kuukauden ostoja taaksepäin löydät hyvin pian myös välttämättömyydet sekä mieliteot. Auto on pakko tankata, jotta kulkeminen onnistuu, mutta jos samalla ostat huoltoaseman kahviosta noutokahvin tai suklaapatukan, on silloin kyse vuorostaan mieliteoista. Entä shoppailetko viikonloppuisin vaatekaupoissa? Onko kyse välttämättömistä ostoksista?

Säästäminen nähdään usein asiana, jolloin jää asioista paitsi. Stereotypinen mielikuva säästäväisestä ihmisestä on nukkavieru tyyppi, joka ei käytä rahaa koskaan eikä mihinkään. Kakeibon avulla tuota mielikuvaa voi muuttaa tyypiksi, joka käyttää rahaa hyvin. Se vuorostaan kannustaa säästämiseen.

Kakeibo käytännössä

Kakeibo-tilikirjoja voi ostaa monesta kirjakaupasta ja marketista. Alle 20 euron hinta ei ole liian suolainen siitä, että oppii omasta rahankäytöstään.

Kuva: positiivarit

Kakeibo-tilikirjan voi tehdä myös itse, joko tulosteina tai vihkoon. Valmiita kuukausi- ja viikkotulosteita voit ladata täältä (artikkelin lopussa on linkit tulosteisiin).

Kakeibon käyttöö vaatii alussa vaivannäköä, kuten minkä tahansa uuden tavan oppiminen. Ei välttämättä tunnu kivalta pistää ylös joka ikistä pikkuostosta ja kerätä kuitteja lompakkoon, mutta opit siinä samalla itsestäsi ja rahankäytöstäsi. Ja kun opit itsestäsi, saat paremman hallinnan omaan elämääsi.

Syötkö paljon lounaita ulkona? Etkö ehdi tehdä eväitä mukaan (mikä vie aikasi? suunnitteletko viikon ruokailuja ollenkaan? kuka teillä käy kaupassa?) ? Vai onko ulkona syöminen sinulle sosiaalinen tapahtuma työkavereitten kanssa? Vai – käsi sydämelle – onko ulkona syöminen sinulle menestymisen mittari (syön usein ulkona, sillä minulla on siihen varaa) ?

Kenties et oikein tiedä mihin ja mitä varten säästäisit? Ehkä säästämisen aloittaminen tuntuu vaikealta, kun et tiedä mistä alkaisit säästämään? Kakeibon avulla pääset tutustumaan omiin kulutustottumuksiisi ja sen myötä myös mielihaluisi, ja voit ruveta ohjaamaan rahaa mielitekojen sijaan säästöön. Ehkä riittäisi, että söisit lounaan ulkona työkavereiden kanssa vain parina päivänä viikossa ja tekisit muille päiville eväät? Sosiaalisesta tapahtumasta ei tarvitsisi luopua kokonaan, mutta saisit kartutettua säästötiliäsi.

You Might Also Like


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.