Blog

Welcome to my blog

Olo

Lappeenranta ja sen nähtävyydet – vinkkejä matkailijalle

Lappeenranta on mainio kesäkaupunki Saimaan äärellä ja tässä postauksessa kehun kotikaupunkiani sekä kerron sen mainitsemisen arvoiset nähtävyydet. Keskityn nähtävyyksissä keskusta-alueen paikkoihin, joihin pääsee kävellen. Listaan myös lappeenrantalaisia kahviloita ja ravintoloita, joissa kannattaa piipahtaa. Lopussa kerron lisäksi muutamasta käymisen arvoisesta paikasta keskustan sekä Lappeenrannan ulkopuolella.

Kerron tässä artikkelissa nähtävyydet, joista itse pidän Lappeenrannassa tai joita olen kuullut kaveripiirissäni kehuttavan. Osa on ruokailuun ja syömiseen liittyviä vinkkejä, osassa ravintoloissa en ole itse vielä edes ehtinyt käymään. Majoituspalveluista en pysty kertomaan omia kokemuksia, sillä nukun täällä aina kotona (yllätys), joten majoitusvinkit tulevat ilman omakohtaista kokemusta.

Ravintolat ja kahvilat Lappeenrannassa

Lappeenrannassa ravintolatarjonta on suuri kaupungin kokoon verrattuna. Alla olevassa listauksessa kerron hivenen tarkemmin joistakin ravintoloista, niiden lisäksi kaupungista löytyy muun muassa Tassos (edit. tämä ravintola suljettiin vuosia sitten, mutta mielikuvista se ei näköjään lähde. Kiitos huomautuksesta Hanna), Angus (pihviravintola), The Kitchen (suosittu lounasmesta), Domino (sushi-paikka) sekä monta muuta. Ravintolaakin voi varmaan sanoa nähtävyydeksi ja jos nälkä vaivaa, niin ei kyllä kiinnosta muutkaan nähtävyydet!

Ravintolat

LALO (Valtakatu 46, keskusta) ihastuttaa puuhiiligrillillään. Lalon paikalla on toiminut ravintola jos toinenkin eikä menestys ole ollut mitenkään taattua. Moni paikalla toiminut ravintola on sulkenut ovensa, eikä Lalon alkukaan ruusuiselta näyttänyt. Ravintoloitsija Yavuz jatkoi kuitenkin sitkeästi ja tällä hetkellä ravintolaan kannattaa soittaa ensin kysyäkseen onko pöytiä vapaana.

SUMU (Snellmaninkatu 8, keskusta) on uusimpia lappeenrantalaisia ravintoloita ja avattu alkuvuodesta 2022. Ihanassa miljöössä, Kinnusen talossa, toimiva Sumu on saanut hyviä arvosteluja. Alusta loppuun asti käsityönä tehty ruoka on ainakin omassa facebook-virrassani aiheuttanut ihastuneita huokauksia ja iloisesti yllättyneitä ruokailijoita.

WOLKOFF (Kauppakatu 26, keskusta) sijaitsee mukavasti matkan varrella mikäli kävelee keskustasta Kauppakatua pitkin kohti satamaa. Historiallisessa puutalossa sijaitseva ravintola on avoinna arkisin lounasaikaan sekä illallisaikaan ja lauantaisin illallisaikaan.

VANHA MAKASIINI BISTRO (Satamatie 4, linnoitus) sijaitsee linnoitusalueen ulkopuolella, aivan Saimaan kupeessa. Satamatien kaikki vanhat punatiiliset rakennukset ovat entisiä armeijan rakennuksia, tämä bistro sijaitsee entisessä tarkk’ampujan rykmentin tiloissa. Todella viihtyisä paikka. Vastapäätä sijaitsee Sataman loiste, joka palvelee veneilijöitä sekä kahvia pikaisesti haluavia.

KATTO (Satamatie 1, Satamatorin lähellä) on pizzeria Don Papan kattoterassi satamatorin liepeillä. Kesällä Katolla soittaa tiskijukat ja palmut huojuu. Näkymät niin Saimaalle kuin linnoitusalueen valleillekin.

NAUTILUS (Ainonkatu 35) on avattu keväällä 2019 ja kuuluu tällä hetkellä Lappeenrannan uusimpiin ravintoloihin. Satamatorilta kävelee kaupunginlahden reunaa jouhevasti Nautilukseen ihastellen samalla vierellä liplattelevaa Saimaata.

Kahvilat

Kahviloistaan kaupunki mitataan, eikös?!

KAHVILA-KONDITORIO ALEKSANDRA (Toikankatu 1, keskusta) on tunnelmallinen konditoria Kauppatorin laidalla. Aleksandrassa voi nauttia lounaan tai muhkeita kakunpaloja kahvin kera. Aleksandran sisarkahvila Aleksanteri toimii Valtakadulla, lähellä Laloa ja kulttuuritila Nuijamiestä.

KAHVILA MAJURSKA (Kristiinankatu 1, linnoitus) pitää vankasti hallussaan hyvän kahvilan titteliä. Isolle osalle lappeenrantalaisia Majurska on ollut olemassa tyyliin ’aina’ ja onhan vanhassa puutalossa sijaitseva kahvila aivan ihana. Jo pelkästään nostalginen sisustus on näkemisen arvoinen, puhumattakaan Arjan leipomuksista. Majurskaan saa muuten mennä koiran kanssa.

MAKEA COFFEE (Kauppakatu 29-31) valittiin 2022 Vuoden paahtimo -tittelin Helsingin kahvifestareilla. Makea Coffeen valoisa kahvila sijaitsee keskustassa, ikkunoista pääsee hyvin seuraamaan ohikulkevaa liikennettä. Lappeenrantalaiset kahvipaahtimot ovat menestyneet mittelöissä ja muu Suomi onkin aiheesta kummissaan.

SATAMATIE 6 / LEHMUS ROASTERY (Satamatie 6, linnoitus) sijaitsee Wanha makasiini bistron naapurissa. Lehmus Roastery on lappeenrantalainen kahvipaahtimo, joka valittiin Suomen parhaimmaksi paahtimoksi vuosina 2017 ja 2018. Paahtimolla on tehtaanmyymälä sekä kahvila tiloissaan. Kahvila on todella suosittu paikka, suosittelen lämpimästi. Tännekin saa saapua koiran kera. (kuva: Lehmus Roastery)

Satamatie 6:n kahvila. (kuva: Lehmus Roastery)

SATAMATORIN JA KAUPPATORIN (Toikankatu 1) KAHVIKIOSKIT. Satamatorilla voi aurinkoisena kesäpäivänä joutua arpomaan suunnatako Suvi-Saimaan vai Prinsessa Armadan laivaterasseille, torilla oleville kahvikioskeille, puiston laidassa olevaan koiraystävälliseen Kafiinaan vai kenties Kasinon terassille. Lappeenrantalaisia erikoisuuksia ovat atomit (lihapiirakka+keitetty kananmuna TAI kinkku) ja vety (lihapiirakka+keitetty kananmuna+kinkku), joita saa sekä satamatorin kahvikioskeista että keskustan kauppatorin kioskeista. Monelle lappeenrantalaiselle aidoimmat vedyt ja atomit myydään kauppatorin laidalla.

Kävellen Lappeenrannassa

Lappeenranta ja sen kulttuurinähtävyydet:

KULTTUURITILA NUIJAMIES (Valtakatu 39, keskusta) sijaitsee aivan ravintola Laloa vastapäätä. Nuijamies, sekä vieressä sijaitseva Kinoaula, olivat perinteikkäitä paikallisia elokuvateattereita, kunnes Finnkino osti nämä perheyrityksen teatterit. Elokuvateatterit pyörivät hetken uudessa omistuksessa, kunnes Finnkino lopetti elokuvateattereiden toiminnan, puratti nostalgiset sisustukset ja sai lappeenrantalaiset puolustuskannalle. Finnkinon toiminnan boikotoinnista syntyi yhdistys, jonka ansiosta Nuijamiehessä voi nauttia bändikeikoista, stand upista sekä muista tapahtumista.

Kulttuuritila Nuijamies on entinen elokuvateatteri. (kuva: Petri Tapola)

TAIDEKESKUS ITÄ (Valtakatu 66, keskusta) sijaitsee keskustassa vesitornin vastapäätä, joten tämän mahtavan maamerkin avulla tähän galleria- ja taidelaimaamotilaan löytää varmasti. Idässä on esillä kuvataidetta, korutaidetta ja taidelainaamon puolelta voi vuokrata itselleen vaikka taulun seinälle. Rohkeasti sisään vain! (Vesitornissa toimi muutoin aikoinaan kahvila, jota yritetään saada takaisin, mutta nykyiset säädökset ja turvallisuusmääräykset tuntuvat nostavan tien pystyyn kerta toisensa jälkeen. Harmillista, sillä muistan lapsuudesta miten hienot näkymät vesitornista oli.)

Taidekeskus Idässä on riutan puolella 1.6.2019 asti korutaiteilija Tarja Tuupasen Arki-näyttely. Roikka-tilassa on esillä Jaakko Lahden Puolivieras-näyttely. (kuva: Riikka Lempiäinen)

LINNOITUS (Kristiinankatu) on sataman kupeessa oleva alue, joka hämää linnoitus-sanallaan. Minkään sortin linnaa alueelta ei löydy, mutta paikka on toiminut aikoinaan puolustuslinnakkeena. Nykyisin alueella on hitusen asutusta, harrastustoimintaa, kahviloita, kaupunginmuseoita (Etelä-Karjalan taidemuseo, Etelä-Karjalan museo ja Rakuunamuseo, joka avataan kesän 2019 alussa suuren remontin jälkeen) sekä käsityöläisten pajoja. Kesäisin linnoituksen kupeessa toimii kesäteatteri . Entisessä naisvankilassa toimii Kehruuhuone, jossa järjestetään kulttuuritapahtumia ja jossa voi nauttia lounaan. Linnoituksessa sijaitsee myös Suomen vanhin ortodoksinen kirkko, balettikoulu, kuvataidekoulu sekä 70-luvulla rakennettu radiotalo, joka on kuuluisa siitä ettei se istu arkkitehtuuriltaan muuten vanhaan rakennuskantaan. Linnoituksen alue kuuluu ehdottomasti nähtävyydet-kategoriaan Lappeenrannassa.

TÄKY GALLERIA (Satamatie 10) on erityisesti sydäntäni lähellä, sillä olen sen toiminnassa itse mukana. Entisessä armeijan korppuvarastossa toimiva galleria-myymälä on Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset Täky ry:n ylläpitämä. Täky ry vuorostaan on vuonna 1983 perustettu alueellinen taidekäsityöläisten yhdistys, joka aiemmin toimi edellä mainitussa Majurskan talossa. Täky galleriassa vaihtuu kuukausittain näyttely ja syyskuusta joulukuuhun esillä on Muotoilusyksy-näyttelysarja, joka on tuonut valtakunnallisesti merkittäviä muotoilijoita ja taidekäsityöläisiä Lappeenrantaan jo vuodesta 2005 lähtien. Hienointa Täky ry:n toiminnassa on omistuneisuus; yhdistyksen toiminta myymälä-galleriaan asti perustuu talkootyöhön. Kaikki myymälässä olevat tuotteet ovat kotimaista työtä, aivan kaikki hiuspompuloista taidelasiin ja siltä väliltä. Kun tulet piipahtamaan Täky galleriassa, niin suuntaa myös ehdottomasti tien toisella puolella olevaan keramiikkapajaan. Rakennuksen toisessa päässä on ’tehtaanmyymälä’, itse työtilat ovat keskellä rakennusta, ja keraamikot Arja ja Antonio asuvat rakennuksen toisessa päässä.

Täky toimii yli 100 vuotiaassa rakennuksessa, joka oli aikoinaan armeijan korppuvarasto. (kuva: Täky ry)

Tiesitkö muuten Lappeenrannan kaupunginteatterin toimivan kauppakeskuksessa? Ajatus vaikutti alkuunsa oudolta, mutta koen itse teatterin sijainnin loppujen lopuksi mahtavana. Ennen näytöstä voi piipahtaa kauppakeskuksen kahviloissa kahvilla ja näytöksen jälkeen voi suunnata ruokamarkettiin ennen kuin palaa parkkihalliin. Aivan mahtavaa.

Muut nähtävyydet Lappeenrannassa

HIEKKALINNA löytyy linnoituksen kärjestä – Täky gallerian, Lehmus roasteryn ja Wanhan makasiinin läheisyydestä – ja nousee vuonna 2019 jo 16. kerran. Hiekkaa tästä koko perheen kohteesta löytyy miljoonia kiloja. Sisäänpääsy alueelle on ilmainen, mutta laitteisiin (karuselli, pomppulinna, possujuna ym) on hankittava liput. Hiekkalinnaan voi saapua, tai sieltä lähteä, katujunalla joka puksuttelee kesäkaudella pitkin kaupunkia. Kannattaa suunnata myös hiekkalinnan alueen ulkopuolelle, kivenheiton päässä on niin sanottu sotakorvauslaituri näköalapömpeleineen. Sotakorvauslaiturilta lähti vuosina 1945-1953 Neuvostoliittoon sotakorvauksina 149 alusta.

MYLLYSAAREN UIMARANTA näkyy sotakorvauslaituria vastapäätä. Kun kävelee kaupunginlahden reunaa pitkin, ensin satamatorille ja sitten kasinopuiston sivua pitkin kohti Nautilusta ja siitä eteenpäin, päätyy pian Myllysaareen. Nimi on nykyisellään harhaanjohtava, mutta aikoinaan Myllysaarta on ympäröinyt vesi ja se on ollut kirjaimellisesti saari. Nyt se on kaupungin suosituimpiin uimarantoihin kuuluva, joka tarjoaa uimarannan lisäksi myös mahdollisuuden rantalentopalloon, uimalan hyppytorneihin sekä sup-lautojen vuokraukseen. Alueella on myös kioski wc-tiloineen ja yksi rannoista on erityisesti lapsille suunniteltu. Lappeenrantalaiset mukulat käyvät täällä kesäisin myös uimakoulussa. Alueella on myös oma uimaranta koirille, ranta-alueen ’takana’ lähellä pysäköintipaikkoja.

Myllysaaren pääuimaranta on nurmikenttäinen alue, joka on hellepäivinä tupasen täynnä. (kuva: visitlappeenranta.fi)

RANTARAITTI kuuluu uusimpiin ulkoilureitteihin Lappeenrannassa ja heti valmistuttuaan se sai runsaasti kehuja hyvästä toteutuksesta. Rantaraitti ei sovi aivan pienimmille kävelijöille, mikäli aikoo tallata koko 7 kilometrin matkan, mutta esteettömyyden ansiosta reitillä voi kulkea esimerkiksi lastenrattaiden kanssa. Rantaraitti kulkee nimensä mukaisesti rannalla, alkaen Rakuunanmäeltä (pääset polulle esimerkiksi Pallon S-marketin läheisyydessä, liikenneympyrän toiselta puolen) ja päättyen Skinnarilaan (jossa muuten sijaitsee yliopisto). Rantaraitilla kävellessä näkee muun muassa Naurissaaren, jossa on sodanaikaisia puolustuslinjoja.

Majoitus Lappeenrannassa

Kuten jo totesinkin; itselläni ei ole kokemusta kotikaupunkini majoitusliikkeistä, joten en osaa arvioida patjojen mukavuutta tai aamupalojen runsautta. Haluan kuitenkin mainita majoituskohteistakin ja monen kohdalla mainitsen myös ajomatkan Lappeenrannan lentokentälle. Esimerkiksi Ryanair lentää vuonna 2022 Lappeenrannasta Italian Bergamoon ja Unkarin Budabestiin.

Tässä joitakin vaihtoehtoja majoitukseen:

Gasthouse Kantolankulma (Kimpisenkatu 19) sijaitsee keskustassa. Pääset tästä näppärästi kaikkialle kävellen, lähettyvillä on myös pieni market. Majoitus alkaen 59€/henkilö/vrk.

Hotelli Rakuuna (Mannerheiminkatu 8) avaa ovensa kesällä 2019. Keskustan reunamilla olevaan entiseen kasarmirakennukseen valmistuva hotelli on herättänyt kiinnostusta lappeenrantalaisten keskuudessa ja olisihan se nyt jännittävää mennä yöpymään entisiin armeijan tiloihin! Myös entinen sotilaskoti on saamassa uuden elämän. Hotelli Rakuunasta ajaa lentokentälle 5-10 minuutissa.

Scandic Patria (Kauppakatu 21) sijaitsee aivan kivenheiton päässä satamatorista ja linnoituksesta, Pusupuiston kupeessa. Majoitus alkaen 130€/yö (sis. aamiainen). Lentokentälle ajaa noin 10-15 minuutissa, riippuen vähän liikennevaloista.

Sokos hotel Lappee (Brahenkatu 1) sijaitsee keskustassa kauppakeskus Iso-Kristiinan kyljessä. Iso-Kristiinassa sijaitsee muuten myös kaupunginteatteri, joten teatterimatkalaisten kannattaa yöpyä täällä. Hintoja ei helposti nähtävillä sivustolla. Lentokentälle ajaa noin 10 minuutissa, riippuen taas vähän liikennevaloista.

Airbnb: premium 50m2 apartment. Tällä airbnb-huoneistolla on loistosijainti. Saimaan äärellä, rantaraitin alkupäässä oleva huoneisto armeijan vanhassa rakennuksessa on lähellä kaikkea.

Airbnb: 40m2 (2 vuodetta). Tämä asunto sijaitsee myös keskellä kaikkea, oivallinen sinulle joka haluat pyrähtää illalla joko sataman tai keskikaupungin suuntaan.

Airbnb: Villa Huvikumpu tarjoaa idyllistä majoittumista perheille pienen ajomatkan päässä keskustasta.

Kesällä 2019 avautuvan hotelli Rakuunan yksi huoneista näyttää tältä. (kuva: hotelli Rakuuna)

Kaupungin ulkopuolella olevia viihtyisä majoituspaikkoja:

Pulsan asema on vanha 1800-luvun lopulla valmistunut rautatieasema, jossa toimii B&B sekä viehkeä kahvila myymälöineen. Täältä ajat lentoasemalle ja keskustaan 40 minuuttia.

Huoneistohotelli Salpalinjan Hovi sijaitsee vanhassa kyläkoulussa lyhyen ajomatkan päässä Lappeenrannasta. Huoneistohotellin sijainti on luonnon rauhassa, mutta täältä ajat alle 15 minuutissa Lappeenrannan lentoasemalle.

Salpalinjan Hovi on entinen Rutolan kyläkoulu. Huoneet on nimetty niiden aiempien käyttötarkoitusten mukaan, joten voit yöpyä vaikka biologian tai kuviksen luokassa.

Nähtävyydet Lappeenrannan ulkopuolella sekä menovinkit niille, joilla on auto käytössä

Loppuun vielä nähtävyydet, jotka kannattaa nähdä ja kokea mikäli käytössäsi on auto tai muu ajopeli. Osa vaatii automatkan Lappeenrannan ulkopuolelle (jolloin ei itseasiassa olla enää Lappeenrannan nähtävyyksissä, hmmm) ja osa nähtävyyksistä on Lappeenrannan esikaupunkialueella.

Nähtävyydet Lappeenrannan ulkopuolella

Kärnäkosken linnoitus kuuluu perheemme vakiokohteisiin kesällä. Ajomatka Lappeenrannasta on noin 45 minuuttia ja perillä odottaa vihreä linnoitusalue, veden äärellä oleva mylly sekä tien toiselta puolelta lähtevä polku laavulle ja lotjasatamaan. Kun matkaa jatkaa eteenpäin pääsee ravintola Partarantaan, jossa kannattaa pysähtyä. Rehellisesti sanottuna Partaranta ei ihastuta niinkään ruuallaan, mutta sijainnilla ja näkymillään kyllä. Aivan rannassa olevan ravintolan terassi on suosittu paikka. Ajomatka Kärnäkoskelle kannattaa ottaa maltillisesti, sillä asfalttitie on paikoitellen melko huonossa kunnossa.

Kärnäkosken linnoitusalueella laiduntaa kesäisin katras uteliaita maisemanhoitajia. (kuva: Riikka Lempiäinen)

Kotkaniemi on presidentti S.E Svinhufvudin kotimuseo noin 20 kilometrin päässä Lappeenrannasta, Luumäellä. Kotkaniemessä järjestetään erilaisia tapahtumia pitkin kesäkautta ja tilauksesta ryhmille pidetään draamallisia opastuksia. Joku koiraihminen saattaa nyt siellä ihmetellä mistä Luumäki kuulostaa etäisesti tutulta, vastaus on Dagsmark Petfoodin Luumäki-lastu.

Jos matkaat Lappeenrannasta kohti Pohjois-Karjalaa et voi välttyä Parikkalan patsaspuistolta. Suomen tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus sijaitsee Veijo Rönkkösen (1944-2000) pihapiirissä, jossa komeilee Rönkkösen tekemiä patsaita yli 50 vuoden ajalta. 560 patsaan kokonaisuus on mykistävä, joten suosittelen vaikka vartavasiten reissua tänne. Muista maksaa pääsymaksu käteisellä keräystolppiin, Rönkkösen kuoleman jälkeen patsaspuistoa on ylläpitänyt kannatusyhdistys, jolle kaikki taloudellinen tuki on tervetullutta.

Patsaspuiston joogatarhassa. (kuva: patsaspuisto.net)

Päihäniemi ( Päihäniementie 439, Taipalsaari) on ihana uimaranta kaukana kaupungista. Päihäniemeen kannattaa varata koko päivä ja runsaasti evästä mukaan. Alueella on grillikodat ja ulkovessat ja hiekkarantaa riittää kyllä kaikille. Alueen pääsee niin autolla kuin veneelläkin. Päihäniemen hiekkarannat ovat lapsiystävällisiä ja moni yöpyy täällä matkailuautolla tai teltalla varustettuna. Yksi päivä Päihäniemessä vastaa seitsemää lomapäivää, niin rentouttava paikka on. Varaa mukaan hyvää luettavaa ja vesileluja!

Lappeenranta ja sen nähtävyydet keskustan ulkopuolella

Lauritsalan kirkko (Kauppalankatu 1) on ehkä yksi maailman rumimmista kirkoista, näin kauniisti sanoakseni. Se on 1960-luvun lopussa valmistunut ylistys betonille.

Panimoyhtiö Tuju (Meijerinkatu 4) toimii Harapaisissa entisissä meijerin tiloissa. Tujulla on myös tehtaan myymälä, joten poikkea käymään!

Hämmäauteen suo on noin 8 kilometrin päässä kaupungista oleva retkeilyalue, jossa suon reunaan saa pysäköityä auton ja pitkospuita pitkin pääsee laavulle. Tämä on mukava koko perheen retkikohde, jonne leikki-ikäisetkin jaksavat kävellä. Koko polun pituus on 1,5 km. Ajo-ohje: Lappeenrannasta ja VT6:lta etelään Vainikkalaan menevää tietä (390) (niin sanottu Vanha Viipurintie). VT6:lta noin 6 km, kunnes oikealle viitta ”Hämmäauteensuo P-paikka”. Polku lähtee P-paikalta.

Luukkaansalmen silta (Riutansalmi, Vehkataipaleelle päin) on näkynyt monesti tv-sarja Sorjosessa ja herättänyt lappeenrantalaisissa hilpeyttä. Monessa kohtauksessa näytetään ilmakuvaa Sorjosen ajaessa sillan yli ja heti perään tuulimyllyjen vierestä, mutta todellisuudessa silta sijaitsee Lappeenrannassa ja tuulimyllyt naapuripitäjässä Joutsenossa. Luukkaansalmen sillalta on kuitenkin korkeat näkymät ja sillan jälkeen vasemmalle kääntyessä voi kurvailla Mikonsaaren uimarannalle.

Lappeenranta ja nähtävyydet – yhteenveto

Tässähän näitä vinkkejä tuli. Suosittelen Lappeenrannan nähtävyyksistä kesäisin ehdottomasti linnoituksen ja sataman aluetta, kuumina kesäpäivinä varsinainen keskusta tuntuu hiljentyvän kokonaan kun kaupunkilaiset suuntavat satamaan viilentävän veden äärelle.

Entä jäikö minulta jokin must-kohde mainitsematta? Jäitkö kaipaamaan jotain? Toivoisitko jostakin tarkempaa esittelyä?

Ihanaa kesää kaikille, tulittepa Lappeenrantaan tai ette. Otan mielelläni vastaan vinkkejä kotimaisista paikoista, joihin voisi kesällä piipahtaa. Powerparkista on jo koko talvi puhuttu, mutta missä kannattaisi matkan varrella pysähtyä?

Edit 2.1.2022: poistettu majoitusvaihtoehto, joka ei ole enää toiminnassa ja päivitetty Ryanairin lentokohteet.

Edit 16.6.2022: poistettu toimintansa lopettanut ravintola, päivitetty Ryanairin Lappeenrannasta lähtevät lennot.

You Might Also Like


2 Comments

  1. […] Suomessa? Haluan ilman muuta suositella matkakohteeksi omaa kotikaupunkiani Lappeenrantaa, jonka matkavinkeistä kirjoitin viime vuonna. Tämän vuoden Matkaopas-lehden toukokuun numerossa on myös hyvä artikkeli […]

  2. […] Omaan heinäkuun kalenteriini kuuluu kesämökkeily, retkeily ja kaikenlainen mukava tekeminen ja tekemättömyys. Onko vinkata kivoista retkikohteista esimerkiksi Etelä-Savon puolella? Jos olet tulossa lomailemaan Etelä-Karjalaan ja Lappeenrannan suuntaan, niin tutustu vinkkeihini: Lappeenranta ja sen nähtävyydet – vinkkejä matkailijalle. […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.