Blog

Welcome to my blog

Olo

Rob Roy cocktail juodaan sankareille

Rob Roy – sankari ja cocktail

Tämä viskipohjainen drinkki on saanut nimensä skotlantilaisen sankarin, Rob Royn, mukaan. Se tulisikin tarjota aina, kun nostetaan malja sankareille.

Vuonna 1894 sai New Yorkissa ensi-iltansa Rob Roy-operetti ja luksushotelli Waldorf Astorian baarimikko kehitti nimikkococktailin tilaisuuteen – drinkissä tavoiteltiin Rob Royn hiusten punaista väriä.

Nykyään Rob Roysta saattaa tulla ensimmäisenä mieleen Rob Roy elokuva (1995), jossa Liam Neeson esittää Robert Roy MacGregoria, skotlantilaista klaanipäällikköä, joka joutuu lainsuojattomaksi koettuaan vääryyksiä. Tämä tosin koskee lienee vain meitä 1900-luvulla syntyneitä.

Viskicocktailien alkuperä

Pesunkestävä skotti ei lisää viskiin kuin korkeintaan jääpalan. Skottiviski (whisky) on tunnetuin viski, ja aito oikea, muut viskit kirjoitetaan muotoon whiskey.

Skotlantilaiset ovat sitä mieltä, että viski juodaan ’puhtaana’, joten miltei kaikki viskicocktailit ovat peräisin Amerikasta, eivät suinkaan Skotlannista.  Resepteissä viskillä tarkoitetaankin yleensä amerikkalaista bourbonia, ei skotlantilaista viskiä.

Viski tislataan mallasviljasta valmistetusta, käytetystä mäskistä. Skotlannissa se saa suuren osan maustaan turpeesta, kun valmistuksessa käytetty vesi virtaa maakerrosten läpi ja imee itseensä aromeja.

Amerikkalainen vastine viskille on bourbon, jonka valmistusmenetelmä on sama, mutta viskistä poiketen bourbon säilötään uusiin tammitynnyreihin. Nimi bourbon tulee Bourbonin piirikunnasta, jossa amerikkalaisen viskin valmistaminen on lähtenyt ja jossa edelleen valmistetaan suurin osa bourbonista. Tunnetuimpia bourboneita on Jim Beam.

Skotlantilainen viski on riippuvainen amerikkalaisesta serkustaan, sillä skottiviskin valmistukseen kelpaavat ainoastaan vanhat tammitynnyrit.

Rob Roy cocktailissakin käytettävä angostuura on alunperin lääkkeeksi (niinpä…) kehitetty katkero. Saksalainen lääkäri kehitti angostuuran 1820-luvulla toivoen sen pitävän taudit loitolla Venezuelan viidakoissa. Resepti on edelleen salainen ja juoman trinidadilainen valmistaja on yhä lääkärisuvun omistuksessa.

Rob roy cocktail

Rob Roy cocktail

 • 2 tilkkaa (dash) angostuuraa
 • 1 osa viskiä
 • 1 osa makeaa vermuttia
 • appelsiinikiehkura
 • jäitä

Laita jääkuutiot matalaan lasiin ja lisää muutama tilkka angostuuraa. Lisää viski ja vermutti, sekoita lusikalla. Koristele appelsiinikiehkuralla ja tarjoile.

 

You Might Also Like


2 Comments

 1. Matti Väisänen

  Ehkä olisi tarpeen blogistin selvittää itselleen syvemmin viskien valmistuksesta sekä raaka-aineista. Muutoin tulee jaettua melkoista huttua lukijoilleen…

  • Riikka

   Hei Matti! Käytin lähteenä mm. David Biggsin Cocktail klassikot-kirjaa (Karisto, 2002), oma viskituntemukseni on hyvin hataralla pohjalla, se myönnettäköön. Kirja on toki vanhahko, ehkä sen tiedot eivät ole enää nykypäivää.


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.