Blog

Welcome to my blog

negroni-cocktail
Olo

Negroni – kolmen ainesosan täydellinen cocktail

Aikuiseen makuun

Negroni ei konstaile krumeluureilla eikä hörhötyksillä. Se rakennetaan kolmesta ainesosasta lasiin ja täydennetään jääpaloilla ja appelsiininkuorenpalasella.

Negroni on täydellinen cocktail osittain siksi, että sen resepti on äärettömän helppo muistaa: kolme ainesosaa, ja kaikkia yhtä paljon.

Makea, punainen vermutti  (vermouth rosso) on väkevä viini, jonka nimi tulee mausteena käytetyn koiruohon saksankielisestä nimestä ”Wermut”. Vermuttipullo kannattaa avaamisen jälkeen säilyttää viileässä, sillä huoneenlämmössä säilytettynä sen maku kärsii pian. Vermutin valmistuksessa perusviini on kevyt ja melko laimeahko valkoviini, johon lisätään maustekasveista tehtyjä uutteita ja tisleitä, viinaa ja sokeria. Alunperin vermutti on ollut lääkinnällisessä käytössä, mutta lääkkeeksihän sitä yleensä – nykyäänkin…

Gini saavutti 1600-luvulla suuren suosion. Euroopassa riehui kolmekymmenvuotinen sota, 1618-1648, ja sodan aikana väkevien saanti vaikeutui. Tuo sota oli Euroopan historian raaimpia, mutta englantilaiset saavat kiittää siitä geneverin, katajanmarjoilla maustetun pannutislaimessa valmistettava viljaviinan,  tuloa Kanaalin yli. Lontoolaisista tulikin ginin ystäviä – ginillä juopottelua jouduttiin suitsemaan laeilla ja pikkuhiljaa Lontoo alkoi raitistumaan. Yksinkertaisimmillaan gini on kirkasta viinaa, joka on maustettu katajanmarjoilla ja kasveilla.

Campari on ehtinyt ginin lailla näkemään maailmaa, kehittihän sen  italialainen Caspare Campari vuonna 1860. Camparin maku on karvas ja juuri se kruunaa Negroninkin. Katkerot ovat alunperin olleet lääkejuomia (yllätys), mutta toimivat paremmin aperitiiveina sekä cocktaileissa.

Joten, jos pidät suunnattomasti makeista, sokerisista drinkeistä Negroni ei ole ehkä sinua varten. Sen sijaan, mikäli pidät raikkaista ja vahvoista mauista suosittelen kokeilemaan tätä ’aikuisten’ cocktailia.

Negroni cocktail

  • 3 cl giniä
  • 3 cl camparia
  • 3 cl vermuttia (punainen, makea)

Mittaa lasiin, sekoita lusikalla ja lisää jääpalat sekä appelsiini. Kippis!

You Might Also Like


1 Comment

  1. […] pimeitä sunnuntai-iltoja, on drinkinkin oltava syksyinen. Ja koska pidän suuresti ginistä erilaisissa cocktaileissa, on Sorjosen cocktail myös […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.