Blog

Welcome to my blog

Olo

Mitkä kirjat sopivat matkakuumeiselle? Kirjasuositukset koronan aikana

Tunnetko ahdistusta, kun tekisi mieli paeta syksyn koleutta ulkomaille, mutta nyt ei vain voi lähteä? Minä tunnen. Surffailen välillä Airbnb’n, ebookersin sekä Booking.comin sivuilla ja haaveilen matkustamisesta. Toisinaan selailen matkakuvia menneiltä matkoilta ja koitan lievittää matkakuumetta miten parhaiten taidan. Onneksi on matkakirjat, joihin koronakriisin matkustusrajoitukset eivät päde! Tässä kirjasuositukset nojatuolimatkoille, kun korona rajoittaa matkustamista.

Trevor Noah : Laiton lapsi – värikäs nuoruuteni etelä-Afrikassa

Koomikko Trevor Noahin Laiton lapsi -kirja oli alkusyksystä paljon esillä ja moni tuttukin on tämän jo lukenut/kuunnellut. Trevor syntyi etelä-afrikassa sveitsiläisen isän ja afrikkalaisen äidin lapseksi aikana, jolloin valkoisen ja mustan väliset suhteet olivat laittomia. Kirjassa Trevor kertoo lapsuudestaan, jonka vietti pitkälti sisätiloissa jottei häntä vietäisi äidiltään, koulunkäynnistään sekä tavoista selviytyä Afrikassa.

Jos Trevor Noahin stand-up -show ovat tuttuja (Netflissä on Afraid of the dark -show, joka on loistava) niin myös kirjassa saa nauttia Noahin huumorista. Kuuntelin kirjan itse äänikirjana ja hirnuin useampaan otteeseen kömmähdyksiä, joihin Noah nuoruudessaan törmää.

Lapsuus ja nuoruus Etelä-Afrikassa on taatusti ollut erilaista kuin kotisuomessa, joten matkasuositus tälle!

Rauli Virtanen : Reissukirja

Rauli Virtanen on freelance-toimittaja joka on käynyt maailman kaikissa 194 itsenäisessä valtiossa. Hän on aloittanut reppureissaamisen ja matkustelun, kun internettiä ei ole vielä ollut ja käynyt paikoissa, joihin meistä ei suurin osa koskaan matkusta.

Itselläni kirjan alku lähti vähän heikonlaisesti käyntiin, mutta kun siihen pääsi sisälle oli loppu pääosin mielenkiintoista luettavaa. En ennen tätä kirjaa tiennyt Brasiliassa asuvasta suomalaisesta tekstiilitaiteilija Eila Ampulasta (1916-2008).

Johanna Elomaa : Säästä ajatuksesi eläviä varten

Eräänä aamuna kirjailijan maailma sortuu suru-uutiseen pikkuveljen tehtyä itsemurhan. Veljen itsemurha ja sitä seurannut pitkän parisuhteen päättyminen johtavat lopulta romahdukseen. Elomaa saa tarpeekseen surusta, työstään mediatalossa ja päätti lähteä pitkälle matkalle selvittääkseen kuka oikeastaan on ja mitä elämältä haluaa. Kirjan mukana pääsee Intiaan, Borneoon orankien kuntoutuskeskukseen ja Baliin riisipelloille.

Juha Vakkuri : Afrikan poikki

En enää edes muista miksi päädyin tähän kirjaan. Ehkä sen vuoksi, että olin huomannut pitäväni matkakertomuksista luettuani Virtasen Reissukirjan sekä edellä mainitun Elomaan kirjan.

Afrikan poikki on melko päiväkirjamaisesti kirjoitettu, mutta kertoo todella erilaisesta maailmasta. Afrikan poikki matkatessa saa runsaasti tietoa myös historiasta. Vakkuri oli minulle entuudestaan täysin tuntematon nimi, mutta kyseessä on tämänkin kirjan kohdalla pitkän linjan lehtikirjoittaja ja erittäin tottunut afrikankävijä. Vakkuri kuoli keväällä 2019 sairastettuaan syöpää vähän yli vuoden. Juha Vakkuri on tunnettu suomalais-afrikkalaisen Villa Karon perustajana, hän kunnosti talon kulttuurikeskukseksi kun hänen poikansa Karo kuoli syöpään 15-vuotiaana.

Vakkuri on kirjoittanut useita Afrikka-kirjoja, joissa yhdistyy matkakertomukset historiantutkimukseen.


Toivottavasti nämä kirjasuositukset ovat edes vähän apuna matkakuumeen lievittämisessä, kun korona näyttää syksyn edetessä laittavan jälleen kaikki rajat kiinni. Jos nämä eivät vielä riitä, voit lukea lisää kirjasuosituksiani täältä ja täältä.

You Might Also Like


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.