Blog

Welcome to my blog

Olo

Miten selvitä syksystä – 10 vinkkiä jaksamiseen pimeän vuodenajan yli

Talvi 2019 oli yhtä ikuista marraskuuta, kun lunta ei ollut etelä-suomessa laisinkaan ja vettä ja räntää tuntui satavan päivästä toiseen. Siitä syksystä ja talvesta ei tuntunut pääsevän yli millään. Entä miten selvitä syksystä? Kerron tässä artikkelissa vinkit, jotka ovat omalla kohdallani auttaneet jaksamaan tämän vuodenajan yli.

Syksy on ihanaa aikaa. Silloin kun värikkäät lehdet ovat vielä puissa eikä liukkaina asfaltilla, aurinko paistaa ja sää on mukavan kirpakka. Muina aikoina se on mielestäni enimmäkseen masentavaa, kun aamulla on säkkipimeää, päivällä on pimeää ja illalla vielä pimeämpää. Jaksamiseen joutuu todella panostamaan, jottei hautaudu pimeän vuodenajan syövereihin kokonaan. En itse nauti loka- ja marraskuusta juurikaan, sillä jatkuva pimeys tuntuu vievän mehut kokonaan.

Tässä joitakin vinkkejä, joiden avulla yritän itse selvitä syksystä. Toivottavasti niistä löytyisi edes yksi tai kaksi vinkkiä keventämään itse kunkin syksyn ylittämistä.

Miten selvitä syksystä:

 1. Hellitä Mielestäni on ok, ja jopa suositeltavaa, hellittää syksyllä. Jos jaksaminen ei ole normaalilla tasolla on hyvä pyrkiä keventämään omaa arkea niin, että mahdollisuudet selvitä syksystä ovat olemassa. Käytä enemmän eineksiä tai puolivalmiita ruokia, mikäli kokkaaminen tuntuu ylivoimaisen raskaalta. Anna villakoirien kerääntyä nurkkiin ja kääriydy vilttiin sohvalle, jos siltä tuntuu.
 2. Rentoudu tietoisesti Oma rentoutusappini on Calm. Siellä lempiäänimaisemiani ovat ’tropical beach’, ’rain on leaves’, ’mountain lake’ ja ’sunset beach’. Äänet kaiuttimesta päälle, lattialle makaamaan ja silmät kiinni – rentoutuminen on varmaa näiden parissa. Calm -sovelluksen äänimaisemia voi käyttää ilmaisesti, mutta sovelluksesta löytyy maksullisena runsaasti myös muun muassa meditaatioon ja nukahtamiseen liittyviä asioita. Suosittelen tätä sovellusta lämpimästi!
 3. Muista D-vitamiini! Kesällä D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon myötävaikutuksella maaliskuusta lokakuuhun, mutta talvella sitä tarvitaan enemmän. D-vitamiinin suositeltu päivittäin saanti on 10 mikrogrammaa/päivä. Helpoin keino varmistaa tarvittava saanti on syödä pimeän vuodenajan yli d-vitamiinivalmisteita.
 4. Aloita juokseminen Kyllä, aloita juokseminen syksyllä, jos joskus olet edes miettinyt juoksuharrastuksen aloittamista tai juoksun uudelleen aloittamista. Miksi syksyllä? Koska 1) ei ole niin kuuma kuin kesällä, 2) voit aloitella juoksemista ja naama punaisena hölkkäämistä armollisen hämärän vuodenajan aikaan. Ja oikeasti, syksyllä on ihanaa juosta alkuillan hämärissä. Yllä olevan linkin takaa löydät Hillan loistavat perustelut syksyn aloittamiseen. Muista juoksulenkillä heijastimet, itse suosin näitä Kirjosillan rannekeheijastimia, jotka kestävät loistavasti paikoillaan. Olen käyttänyt Kirjosillan leveää heijastinranneketta jo neljän talven ajan ja se kestää varmasti vielä pitkään!
 5. Tee lohturuokaa Syksystä ei selvitä mitenkään ilman pata- ja uuniruokia. Riisipuuro uppoaa iltapalana, Liemessä -ruokablogin nachopelti on lauantai-illan herkku, Jamie Oliverin vegaaninen Shepherd’s pie on oma suosikkini syksyn lohturuoista, ja vanha kunnon merimiespihvi kuuluu jotenkin automaattisesti syksyyn.
 6. Katso elokuvia Kesällä, kun säät ovat mainiot, tuntuu lähes synniltä viettää ilta television äärellä. Mutta jos ulkona vihmoo räntää tai vettä tai molempia, voi huoletta tehdä iltana tai parina pesän sohvalle ja katsoa elokuvia.
 7. Aloita koiran kanssa uusi harrastus Niin, usein kehotetaan aloittamaan syksyllä uusi harrastus, mutta mikäli sinulta löytyy koira tai olet onnekkaassa asemassa ja sinulla on hoitokoira, niin aloita uusi harrastus nimenomaan koiran kanssa. Nykyisin monesta kaupungista löytyy koirahalli, jossa harrastaa ohjattuna rally-tokoa, nose workia, agilitya tms. Näin voi harrastaa kevyttä liikuntaa, vaikka ulkona sataisikin vettä, ja samalla yhteys koiran kanssa paranee varmasti.
 8. Hanki kirkasvalolamppu Kirkasvalovalaisin on yksi vaihtoehto, jonka avulla voi selvitä syksystä. Aamulla kirkasvalolampun äärellä istuttu hetki hoitaa kaamosväsymyksen oireita. Jotta kirkasvalolampusta on hyötyä, on sen äärellä isuttava vähintään viitenä päivänä aamusta, ja mieluiten aamuisin.
 9. Rentoudu mukavien videoiden äärellä Youtubesta löytyy loputon määrä videoita, joiden äärellä voi rentoutua. Esimerkiksi Kraig Adamsin neljätuntisessa vaellusvideossa voi nauttia maisemista kotisohvalla, tai kuuntele tiibetiläisiä sointumaljoja, tai mikäli pidät ruokaohjelmista niin Joshua Weissmanin lennokkaan youtube-kanavan äärellä viihtyy mainiosti, esimerkkinä edulliset pasta-annokset.
 10. Neulo tai virkkaa Käsityöt kuuluvat toisilla vuoden ympäri tehtäviin askareihin ja toiset tykkäävät kaivaa puikot ja langat esiin syksyn tullen. Helppoon joustinneulepipoon löytyy ohjeita naistenlehdistä, neulekirjoista sekä netistä. Nykyisin neulelangoista löytyy puuvillalla päällystettyjä villalankoja, jotka sopivat niille joiden otsaa villa kutittaa, merinovillalankoja, alpakkalankoja jne.

You Might Also Like


4 Comments

 1. Marinella / KAUKOKAIPUU

  Kiitos ihanista ja hyödyllisistä vinkeistä. Hauska sinänsä, että puhuimme juuri nachopellistä mieheni kanssa. Pitääkin laittaa sellainen tässä sopivan illan tullen ja katsoa kylkeen hyvä elokuva. 🙂

  Ja tuo Calm oli loistava vinkki, kiitos siitä! Täytyy ottaa tämä käyttöön myös itse, sillä olen toistaiseksi kuunnellut vain valaiden laulua Spotifysta. Kannattaa kokeilla, nuo kauniit vihellykset ja ujellukset todella resonoivat sisimmässä. Ihminenhän on suurimmalta osalta nestettä, joten äänet ovat tärkeitä, sillä ne tosiaan resonoivat kehossa asti – ja siirtyvät sieltä rentouttamaan myös mieltä.

  • Riikka

   Valaiden laulu kuulostaa hyvältä, täytynee kokeilla sitäkin. Calm-palvelussa kuuntelen eniten sateita ja erikokoisia laineita, ne jotenkin rauhoittaa eniten. Viime viikolla nukahdin vartissa sänkyyn kuunnellessani Jasper Lake-äänimaailmaa heinäsirkkoineen, mutta heräsin kyllä heti kun ne lopettivat sirkuttamasta (olin säätänyt 15 minuuttia soittoajaksi) 😀

 2. […] Törmäsin tänä syksynä ensimmäisen kerran termiin ’marrasputki’, joka vaikutti heti mielenkiintoiselta. Koen loka- ja marraskuun melko raskaina kuukausina, kun pimeys vain lisääntyy ja lisääntyy ja energiat tuntuvat valuvan käsistä viikko viikolta. Täältä voit lukea keinoja, joita olen kerännyt syksystä selviämiseen. […]

 3. […] ja vireystila laskevat selvästi. Syksystä selviämiseen onkin tarvinnut keksiä erilaisia keinoja. Pidän kyllä syksystä, mutta lisääntyvä pimeys ei tee hyvää. Ehkä tästä tänäkin vuonna […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.