Blog

Welcome to my blog

Olo

Suppailu – tarvikkeet vesille ja milloin on parasta jäädä rantaan?

Suppailuun tutustuin kesällä 2019, kun ostimme juuri ennen juhannusta edullisen markettilaudan (Bestway Kahawai). Ajoituksemme oli loistava, sillä sup-laudat olivat juhannuksen jälkeen loppu lähes kaikkialta. Suppailimme yhdessä ja erikseen lähirannassa ja yhden kerran kesän aikana teimme kuopuksen kanssa suppailuretken vastapäiseen saareen. Saarelle suppaillessa huomasin ettei leveä lauta ollut matkasuppailuun sopivin valinta. Laudan leveä muoto teki siitä vakaan, mutta samaisesta syystä suppailu oli myös yhtä siksakkia – jokainen veto oli tehtävä sup-laudan vastakkaiselta puolelta ja melan jatkuva puolenvaihto oli todella rasittavaa.

Red Paddlen Voyager 12’6 – luotettava retkilauta

Tilasin alkuvuodesta 2021 uuden laudan, Red Paddlen Voyager 12’6 eli Voikkarin, jota suositeltiin matkalaudaksi. Kun lauta saapui se vaikutti aivan jättimäiseltä, sillä pituutta Voikkarilla (384cm) oli reilusti enemmän kuin 310cm pitkällä Kahawailla. Voyagerin v-keula teki vaikutuksen jo tilatessa ja en tiedä johtuuko juuri v-keulasta, mutta Voikkari on itselleni juuri sopiva retkilauta. Suppailu sujuu suorassa linjassa pienessä aallokossa ja kevyessä sivutuulessakin, eikä sen kyydissä ole kertaakaan hirvittänyt etteikö pääsisi perille. Kahawai-laudan (9kg) kannoin kainalossa lähirantaan, mutta Voikkarilla on painoa (n.13kg) sen verran enemmän että tarvitsen kantamiseen kantohihnan (jota hoitaa vanha viikonloppulaukun olkahihna).

Voyagerissa on kuormankiinnittämistä varten useita D-lenkkejä, joten lautaan saa sekä etu- että takaosaan sidottua tavaroita kiinni. Laudan omat kuminauhat tosin kuoleentuivat jo ensimmäisen kesän aikana, mutta niiden uusiminen ei ole suuri vaiva.

Kesällä 2021 ehdimme tekemään kuopuksen kanssa yhden yön yli retken Voyagerilla. Sup-laudalla kuljetti mainiosti aikuisen+lapsen, riippukeinut aluspeittoineen ja makuupussipeitot sekä tarpin, eväät ja juomiset sekä muut tarvikkeet. Minulla on kuivasäkkejä tavaroita varten, mutta omatekoiset riippukeinun aluspeitot kulkivat matkassa tavallisessa marketin kestokassissa, jonka kiinnitin laudan takaosaan.

Pisin kesällä tekemäni yhtäjaksoinen matka oli noin 8km, kun heinäkuussa lähdin ”ihan vaan rentoutumaan” Saimaalle. Mukanani oli vain vesipullo eikä aikomuksena ollut kuin lilliä selällä auringonpaisteessa, mutta tyyni sää huokutteli tutkimusmatkalle ja päädyin suppailemaan lähisaaren kupeessa olevan suuremman saaren ympäri. Aurinkoinen saaren ympärisuppailu kesti noin parisen tuntia, kotimatkalla pysähdin kyseisen saaren rantaan myös uimaan hetkeksi.

Kikkailuun Voikkari ei välttämättä ole paras väline, eikä se ehkä käänny nopeiten eikä pienimmässä tilassa, mutta se on todella vakaa etenemään. Pituus (ja ehkä painokin?) vaikuttavat siihen ettei lauta vaikuta kiikkerältä jo hivenenen napakassa tuulessakaan. Lauta on myös sen verran paksu ja hyvin kelluva, että tyynellä säällä sen kanssa voi suppailla kuivin jaloin varsin huoletta. Myös koiramme (11kg) tykkää suppailusta, vaikkei uimisesta välitäkään. Se tykkää liikuskella laudalla päästä päähän ja makoilee välillä keulassa auringosta nauttien.

Retkilauta sopii suppailuun suuremmilla selillä.

Suppailijan varustus

Suppailussa on hyvä pitää järki mukana. Säätilanne, ja varsinkin tuulen suunta on tarkistettava ennen vesille menoa. Mikäli tuulen suunta on rannalta vesille päin, on järkevintä jäädä maihin, sillä paluumatka vastatuuleen voi olla yllättävän raskas. Itse pidän tuulennopeuden rajana 5m/s, sillä sen jälkeen suppailu käy jo voimatreenistä (riippuen toki minkälaisella vesistöllä liikkuu – avoimilla selillä tuuli painaa, suojaisimmissa paikoissa ei).

Omalla lähivesistölläni on pari sellaista saarien välissä olevaa kohtaa, joilla tuntuu tuulevan aina, vaikka muualla olisi tyyntä. Sivutuuli, joka on nopeudeltaan 5-6m/s, lyö laudalle jo aaltoja ja painaa suppailijaa jo aivan omille teilleen. Jollei lihaskunto ja kestävyys riitä saattaa tuulessa suppaileva joutua tilanteeseen, jossa tuuli on rantauttanut sup-laudan aivan muualle kuin alunperin on ollut aikomus matkata. Tuolloin hyvässä latingissa oleva kännykkä on pelastus, jolla voi soittaa kotoa noutopartion. Voimat eivät siinä vaiheessa todennäköisesti enää riitä kotiin suppailuun, jos on taistellut tuulta vasten jo ennen kuin löytää itsensä maista. Onkin hyvä huolehtia myös riittävästä ruokailusta, mikäli aikoo tehdä tunnin tai parin suppailuretkiä – ei polttoainetta, ei vauhtiakaan!

Suppailemaan lähtiessä on hyvä kertoa perheelle mihin suuntaan on aikomuksena lähteä ja mihin aikaan arvelee palaavansa. Jos paluu viivästyy, on toki kohteliasta soittaa kotiin ja kertoa palaavansa vähän myöhemmin, ennen kuin pelastustoimi on hälytetty perääsi.

Sup-lautailua Saimaalla heinäkuussa 2021.

Suppailu ja turvallisuus

Kesä 2021 oli älyttömän kuuma ja usein riisuin kelluntaliivin pois kesken suppailun, sillä sen kanssa tuli aivan älytön hiki. Tavoitteena onkin ostaa vyötärölaukun mallinen kelluntaliivi, josta saa nykäisemällä kelluntaliivit esille tarpeen vaatiessa. Tällainen ota-esiin-tarvittaessa-kelluntaliivit sopivat uimataitoiselle, joka tietää pysyvänsä rauhallisena äkillisessäkin tilanteessa. Niin ikään kelluntaliivit sopivat uimataitoiselle, jolla apu on lähellä. Itse tulkitsen tämän niin, että suppaillessani päiväsaikaan vesistöllä, jonka rannoilla liikkuu aina joku, joka kuulee avunhuudot, voin pukea kelluntaliivit. Jos suppailisin ”erämaisemissa” varautuisin pelastusliivein matkaan.

Lapsilla on oltava aina pelastusliivit.

Pelastusliivit ja kelluntaliivit eroavat muun muassa siinä, että pelastusliivit kääntävät veteen tippuneen aina selälleen, jolloin hengitystiet eivät jää veteen (mikäli sattuisi olemaan tajuton). Kelluntaliivit eivät käännä, vaan jos tiput rantakivikkoon, lyöt pääsi ja menet tajuttomaksi, saatat jäädä vatsallesi rantaveteen makaamaan. Tästä syystä en koskaan suppaile seisaaltani saarien rannoilla, vaikka ne olisivat kuinka tuttuja. Veden pinnan alla saattaa olla suuri kivi, jota en muista tai en ole aiemmin edes nähnyt, johon sup-laudan evät saattavat töksähtää jolloin äkillinen pysähtyminen/törmäys saattaa heittää laudalta. En halua lyödä itseäni minkäänlaiseen vedenalaiseen kiveen. Rantavesissä ja siltojen alla suppaillaan aina ala-asennossa, joko polvillaan tai istuallaan.

Lisää pelastus- ja kelluntaliiveistä voit lukea täältä.

Suppailijan tarvikkeet

Tällaisella varustuksella lähden itse lyhyille (alle 2h) suppailuretkille:

  • kelluntaliivit (tai vyötärölaukkuun pakattu kelluntaliivi)
  • juomapullo
  • täyteen ladattu kännykkä vesitiiviissä pussissa (minigrip-pussikin käy)
  • sup-laudan korjaussarja (tulee usein sup-laudan mukana; purkissa paikkatarvikkeet ja venttiilin kiristysrauta)
  • aurinkorasva ja päähine
  • 5 litran kuivapussi, jossa vaihtovaatteet (paita+housut) sekä kaasupoltin+trangia+murukahvi rantakallioilla vietettyjä kahvihetkiä varten
  • narua

Suppailu on mukavampaa, jos on varustautunut hyvin matkaan. Juomapullo on yksi tärkeimmistä varusteista (liivien lisäksi), sillä suppailu – varsinkin jos se tarkoittaa jatkuvaa liikkumista – on urheilulaji, jossa tulee jano. Pieniä kuivapusseja tai suurempia kuivasäkkejä, joissa varavaatteet, eväät sun muut pysyvät kuivina, myy lähes kaikki liikkeet joissa on myynnissä retkeilyyn liittyviä tuotteita. Motonetistä Partioaittaan ja urheiluliikkeet siihen väliin.

Itselläni on mukana aina myös noin 3 metrin pätkä narua, jolla sidon sup-laudan rantapuihin kiinni jollei lautaa ole mahdollista nostaa kokonaan maihin. Ranta saattaa usein näyttää tyyneltä, mutta on otettava huomioon nopeat moottoriveneet, mikäli rantautuu niiden käyttämälle väylälle. Moottoriveneiden jäljiltä rantaan saattaa iskeä vauhdikkaitakin aaltoja, jotka pahimmillaan vetävät sup-laudan mukanaan, jos se ei ole sidottu minnekään kiinni. Kuvittele tilanne, jossa palaisit kenties saaren sisäosasta takaisin rantaan ja näkisit sup-lautasi kelluvan jossakin kaukana-kaukana rannasta.

Uuden sup-laudan mukana tulee usein korjaussarja, jonka vesitiivissä purkissa on paikkaustarvikkeet sekä ilmaventtiilin kiristämistä varten työkalu. Käytettyä sup-lautaa ostaessa kannattaa varmistaa myyjältä tuleeko korjaussarja sup-laudan mukana. Entä mistä ostaa käytetty lauta? Esimerkiksi facebookin (Metan?) Sup-lauta ja tarvike -kirppikseltä, jonne ilmestyy loppukesästä myytäväksi suomalaisten sup-lautoja vuokraavien firmojen vanhoja lautoja myytäväksi. Talvisin voi saada edellisen vuoden lautoja huokeampaan hintaan, kun kauppiaat odottelevat uusien mallistojen saapumista.

Suppailu lyhyesti

Riittävät varusteet ja järki mukaan, tuulensuunta ja säätiedotus katsottuna ja itselle sopiva sup-lauta – Ah! Täydellinen kesäpäivä! Kesällä 2021 keittelin trangialla murukahveja milloin milläkin rantakalliolla ja saan edelleen suunnatonta mielihyväntunnetta pelkästä trangian näkemisestä.

Suppailu kehittää tasapainoa sekä oikein toteutettuna myös keskivartalon lihaksia. Suomessa järjestetään myös kilpailuja sup-lautailussa ja hurjimmat jatkavat lajia pitkälle talveen.

Onko suppailu tuttua? Tykkäätkö? Entä omat vinkkisi suppailuun?

You Might Also Like


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.