Blog

Welcome to my blog

Olo

Jäätelöä kotikeittiössä – kokemuksia jäätelökoneesta

Myönnetään, jäätelökone tuli hankittua melko lyhyen pohdinnan jälkeen. Mutta sentään vertailin runsaasti eri vaihtoehtoja ja päädyin mielestäni sopivimpaan vaihtoehtoon.

Olin lueskellut jo tovin viimeistämuruamyöten-blogin jäätelöreseptejä ja halusin päästä kokeilemaan jäätelöiden tekoa itsekin. Vertailin erilaisia jäätelökoneita ja huomasin melko pian minkälaista en halunnut; konetta, jonka kulhoa on jäädytettävä pakastimessa 8-12 tuntia ennen jäätelön valmistamista enkä myöskään jäätelökonetta, jossa valmiin jäätelöannoksen koko oli alle litran. Lapsiperheessä tulee vain paha mieli, mikäli alle litran jäätelö on saatava riittämään useammalle.

Klarstein Yo&Yummy jäätelökone

Päädyin lopulta Klarsteinin Yo&Yummy -jäätelökoneeseen, jolla on mahdollista tehdä myös jogurttia. Toimitus oli ripeää ja jäätelön makuun pääsimme melko pian koneen tilattuani. Jäätelökoneeseen satsaaminen kannatti, sillä kompressorikone tekee tunnissa valmista jäätelöä. Voin kaataa kattilasta kuuman jäätelömassan koneeseen, lähteä tunniksi lasten kanssa rannalle uimaan ja kotiin palatessa keittiössä odottaa valmis jäätelö. Koneessa on myös jogurtti-asetus, jolloin kulhoon kaadetaan (ilman vispilää) maitoa ja lusikallinen luonnonjogurttia, kone pitää lämmön tasaisesti 42 asteessa ja 12 tunnissa saa tuoretta luonnonjogurttia.

Jäätelöiden teko on osoittautunut myös loistavaksi keinoksi tyhjentää pakastinta edellisen satokauden marjoista. Pari rasiallista mansikoita hävisi mansikkajäätelöön, aion kokeilla myös mustaherukoita jäätelöiden tekoon, puhumattakaan puolukoista.

Popcornin makuinen jäätelö.

”Palautusjäätelö” on suklaajäätelö, jossa on runsaasti proteiinia. Kyljessä wanna-be-peach-melba. Sää oli niin helteinen, että jäätelöt alkoivat sulaa ennen kuvausta.
Valmistin ensin jogurttia jäätelökoneella ja sen jälkeen surautin siitä mansikoiden kera smoothien.

Vaikka jäätelökone on ollut käytössä vasta lyhyen aikaa, on suosikkejakin jo löytynyt. En koskaan ostaisi kaupasta kahvijäätelöä, mutta omatekemänä se oli valtavan nautinnollinen kokemus. Sen sijaan kookosmaitoon tehty päärynäjäätelö oli täysi fiasko, mutta tulipahan kokeiltua.

Jäätelökoneen hankinta

Jos jäätelökoneen osto on edes hitusen mielessä, niin suosittelen lukemaan Saaran kirjoituksen jäätelökoneiden eroista. Itse puntaroin seuraavia asioista ostopäätöstä tehdessäni:

  • valmiin jäätelöannoksen koko – lapsiperheessä 0,5-0,7 litran annos ei vain riitä
  • jäätelön tekemiseen kuluva aika – jäätelöä voi saada 1-12 tunnissa, mitä nopeammin niin sitä kalliimpi kone
  • tarvitseeko jäätelökoneen kulhoa pakastaa vai ei
  • jäätelökoneen ääntä ei oikein pääse kuuntelemaan – Klarstein pitää jonkin verran ääntä, mutta se on siedettävää.

Yritin aluksi etsiä jäätelökoneita käytettyinä ja yllätyin ettei niitä käytettyinä juurikaan saa. Ainoat tarjolla olevat olivat malleja, jollaista en halunnut (erikseen pakastettava kulho, pieni tilavuus).

Jäätelöähän voi tehdä myös ilman konetta, pakastimessa olevaa jäätelöannosta on vain vatkattava väliajoin. Jäätelökonetta käytettäessä tuo vatkaus vain tapahtuu koneen ansiosta.

You Might Also Like


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.