Blog

Welcome to my blog

Järjestäminen

Kaappien siivous

80% täyttöaste tavoitteeksi

Olen alkuvuonna käynyt kotini kaappeja läpi ja luopunut tarpeettomista tavaroista. Kaappien siivous kannattaa säännöllisesti – varsinkin, mikäli perheessä on kasvavia lapsia. Pieneksi jääneitä vaatteita ei ole tarpeen hillota kuukausi- tai vuositolkulla.

Kaappien siivous on järjestelytyötä, jonka voi halutessaan pilkkoa todella pieniin osiin: tänään yksi hylly, huomenna toinen hylly jne kunnes kaappi on kauttaaltaan läpikäyty. Koemme hyllyt monesti käytännöllisiksi, mutta usein käytössä on vain hyllyjen etureunat – etureunalla sijaitsee eniten käytetyt tavarat, vaatteet ja mitä ikinä kaapeissa säilytetäänkin. Vai säilytätkö eniten käyttämiäsi t-paitoja hyllyn takimmaisessa pinossa?

Takimmaiset pinot jäävät usein käyttämättä myös siksi ettei etureunalla sijaitsevan pinon yli kerta kaikkiaan pääse kurottelemaan. Pino saattaa ulottua yläreunaan asti, joten hyllyn takaosaan päästäkseen olisi purettava etummaisesta pinosta osa pois. Hyllyä täyttäessään olisi pidettävä mielessä 80% sääntö : hylly täytetään vain 80% asti, muuten sen käyttö hankaloituu.

Kaappien siivous etenee sujuvasti näin:

 1. Varaa kasseja kirpputori- tai lahjoitustavaroita varten. Varaa myös pusseja rikkinäisiä tavaroita varten.
 2. Tyhjennä kaapista yksi hylly kerrallaan.
 3. Pyyhi tyhjä hylly puhtaaksi ennen kuin alat jälleen täyttää sitä.
 4. Lajittele hyllyllä olevat tavarat: mitä niistä oikeasti käytät? Mitä käytät kenties myöhemmin, esimerkiksi toisen vuodenajan aikana (säilytä muualla)? Mitä et käytä lainkaan (hävitä)? Onko mukana rikkinäisiä tavaroita, joita ei ole tullut korjattua (hävitä, et luultavasti korjaa niitä jatkossakaan).

Älä koe huonoa omaatuntoa tavaroiden hävittämisestä. Rikkinäisten tavaroiden/vaatteiden säilyttäminen ei ole ympäristöystävällistä, vaan silkkaa varastoimista. Jollei niitä ole oikeasti tarkoitus korjata lähiaikoina ja ottaa käyttöön, ei ole syytä varastoida niitä pidempään.

Kaappeja siivotessa vältä täyttämästä hyllyjä liian täysiksi, ne eivät ole käteviä. Täytä hyllyt enintään 80% asti, jolloin yletät takimmaiseen pinoon helpommin.

Entä saldo omia kaappeja siivotessa?

 • Olen vienyt vaatekeräyslaatikoihin pusseittain pieneksi jääneitä lastenvaatteita, mutta tammikuussa varasin viikoksi kirpputoripaikan pitkästä aikaa. Tuon viikon aikana meni kaupaksi yhteensä 64 vaatetta/lelua/sisustustavaraa/kenkäparia.
 • Loput 17 vaatetta vein vaatekeräyslaatikkoon.
 • Myin nettikirppiksen kautta tarpeettomaksi jääneen mallinuken uuteen kotiin.
 • Vein 10 kirjaa Konttiin.
 • Poistin omasta vaatekaapistani yhden pussillisen vaatteita ja vein ne(kin) Konttiin.
 • Kävin laskumapit läpi ja silppusin kolme kansiollista paperia.
 • Poistin yhteensä 4 pussillista rikkinäistä tai loppuun käytettyä vaatetta jätteisiin.
 • Kävin lanka- ja kangaskaappini läpi ja vein kierrätykseen lankoja ja kankaita. Heitin pois keskeneräisiä neuleita, kuivuneita akryylivärejä yms.

Oman kotini raivausoperaatio jatkuu hiljalleen. Lapset ovat kasvaneet ja tilantarve on muuttunut, kodin on muututtava siinä mukana. Tähän asti lapset ovat nukkuneet yhteisessä huoneessa, mutta vuoden sisällä omien huoneiden tarve todennäköisesti lisääntyy. Se taas tarkoittaa sitä, että kodin työhuone on vapauduttava lasten käyttöön. Työhuoneesta on siirrettävä niin sanotut ’yhteiset tavarat’ muualle.

You Might Also Like


1 Comment

 1. […] siivota pois. Oma vaatekaappikin on hyvä käydä välillä läpi. Voit lukea täältä vinkkejä kaappien siivoukseen. Jos kertarysäys ei kiinnostele, niin voit kokeile vaikka […]


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.