Blog

Welcome to my blog

Järjestäminen

Olohuoneen järjestäminen ja edullisia säilytyslaatikoita

jarjestaminen_olohuone1

Olin viime viikolla apuna järjestämässä olohuonetta. Olen käynyt aiemmmin tuossa suuressa maatalossa järjestämässä kodinhoitohuonetta. Talo on aikakaudelleen tyypillinen kaunis hirsitalo, jossa on suuri tupa uuneineen. Alakerrassa voi juosta ympyrää sillä kaikista huoneista johtaa ovi viereiseen huoneeseen. Talon aikakaudelle tyypillistä on myös se ettei kiinteitä kaapistoja liiemmin ole. Talossa asuva perhe harrastaa paljon ja perheessä on myös lemmikkieläimiä. Ongelmana on säilytystilojen puute ja tavarat, jotka vaeltavat ympäri taloa. Olohuone on monen toiminnan piste, jossa tehdään töitä, tanssitaan ja ollaan yhdessä – lisäksi tuvan uunin ansiosta pyykki kuivuu huoneessa nopeammin kuin muualla.

Kodinhoitohuoneen järjestämisen jälkeen perheen äiti on raivannut ja poistanut talosta tavaraa. Vaatteiden määrää on karsittu ja kirpputorille on viety kerran jos toisenkin tarpeetonta tavaraa. Karsintaa jatketaan pikkuhiljaa ja seuraavaksi äidin suunnitelmissa on käydä läpi keittiön kaapit ja luopua käyttämättömistä astioista.

Perheen lapsi on kova piirtämään ja askartelemaan, myös lautapelit ja kirjat kuuluvat mieluisiin asioihin ja olohuoneesta löytyikin näitä kaikkia. Varsinaista säilytyspaikkaa askartelutarvikkeille, kirjoille ja lautapeleille ei olohuoneessa ole, joten tällä kertaa ne tarvikkeet kannettiin lapsen omaan huoneeseen. Koska olohuone on tilava voisi sinne varata oman hyllykön tai laatikoita pelkästään lapsen tavaroille.

jarjestaminen_olohuone5

Kaikki, jotka ovat ostaneet säilytysjärjestelmiä, kaappeja tai vaikkapa muovisia kannellisia säilytyslaatikoita tietävät, että niihinkin saa menemään helposti useamman euron. Edullisia ratkaisuja löytyy myös, mutta useimmiten ne vaativat hieman enemmän viitseliäisyyttä sekä aikaa. Lelukoreina voi käyttää muoviämpäreitä tai kangaspusseja ja -kasseja, tärkeää on pitää ne sillä tasolla jotta ne ovat myös lasten ulottuvissa. Kannatan myös lämpimästi opettelua koko perheen iltarutiiniin, jossa siivotaan omat tavarat paikoilleen – tai ainakin jonkinlaiseen koriin. Kun omien jälkkien siivoamisen iltaisin oppii jo varhain se sujuu vanhemmiten automaattisesti – asia, jota tuleva puoliso varmasti arvostaa.

sailytyslaatikko Pikkutavaraa varten voi käyttää ihan tavanomaisia (pakaste-, jäätelö)rasioita tai laatikoita. Vetolaatikoihin voi laittaa kananmunakennoja klemmareiden ja muun pikkusälän säilyttämistä varten (50 ideas to organize your home). Oivallisia diy-säilytyslaatikoita saa myös jääpalamuoteista (korvakorut ja sormukset) sekä jogurttipikareista tai aterinlaatikoista (kynät, sakset, muut toimistotarvikkeet).  Sitä ennen kannattaa käydä pöytälaatikot yksi kerrallaan läpi ja sortteerata niissä olevat tavarat läpi. Kuinka monta taskulaskinta tarvitaan? Onko käyttöä kolmelle nitojalle vai riittäisikö yksi? Kannattaako säilyttää vähän rikkinäisiä kännykän latureita vai olisiko aika toimittaa ne ser-keräykseen.

Ennen kuin alkaa valmistamaan säilytyslaatikoita ja rasioita kannattaa hankkiutua eroon itselle tarpeettomista tavaroista. Kun ylimääräinen tavara on poistettu talosta saattaa käydä niin, että nykyinen säilytystila onkin riittävä. Tavaralla on tapa keräytyä yleensä kaikkiin vapaisiin kaappeihin ja laatikoihin, joten mitä enemmän on kaappitilaa tai laatikostoja  sitä enemmän on tavaraa. Ja mitä enemmän on tavaraa tai neliöitä, sitä enemmän on oltava aikaa huoltaa niitä.

kaappiPiirustuslehtiöille, sarjakuville ja kirjoille voi askarrella murolaatikoista lehtikoteloita. Tapettiliiman tai liisterin avulla lehtikotelot voi päällystää lapsen piirustuksilla tai muilla hauskoilla kuvilla.  Suurista kanistereista ja pulloista voi leikata muovieläimille ja pikkulegoille säilytyspurkkeja. Suuremmille leluille voi hakea kierrätyskeskuksesta edullisesti kaapin ja tuunata sen itselle sopivaksi. Edullisia säilytyslaatikoita saa pahvilaatikoista, joita voi päällystää kankailla tai papereilla, jos sen tarpeelliseksi näkee. Kenkäkaupoista kannattaa käydä kysymässä saisiko sieltä tyhjiä kenkälaatikoita, joista voi tehdä itselle säilytyslaatikoita. Jäätelökioskeista saattaa saada tyhjiä jäätelölaatikoita.

Käsistään kätevä rakentaa vanhoista polkupyörän osista seinäkoristeita, joita voi käyttää myös säilytykseen. Polkupyörän sarvikko eteisessä olisi oivallinen laukkujen ja reppujen säilytystä varten. Ehkäpä olohuoneen järjestäminen olisi tälläisen sarvikon avulla myös hauskempaa, se toimisi sisustuselementtinä ja siinä voisi myös säilyttää hetkellisesti tulevia ja meneviä puolipitoisia vaatteita. Puolipitoisille vaatteille suosittelen kuitenkin vaatekaapista/-huoneesta omaa hyllyä säilytystä varten. Harva haluaa laittaa vähän pidettyjä vaatteita puhtaiden joukkoon, mutta omalla hyllyllä säilytettynä ne eivät vie tilaa nojatuoleista ja sohvan käsinojista. polkupyoransarvet

 

 

 

 

 

Kuten kaikessa järjestämisessä, tärkeintä on muistaa:

  1. Muodosta yleiskuva siitä mitä (laatikostoissa, huoneessa, kaapissa) on.
  2. Lajittele ja tunnista samankaltaiset.
  3. Päätä minkä tärkeän haluat säilyttää. Valitse säilytettävät tavarat omien kriteeriesi mukaan.
  4. Määrittele tavaran säilytyspaikka (ja tee säilytyspaikka, jollei sitä vielä ole)
  5. Opettele itsellesi helppo rutiini, jonka avulla toteutat uutta systeemiä.

 

You Might Also Like


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.